Cosmopolitan scoort met controversiële - maar valse - cover

Cosmopolitan heeft de laatste dagen veel stof doen opwaaien met de cover van het februarinummer van de Britse versie van het tijdschrift die eremoorden aan de kaak stelt. "Zo heeft u Cosmopolitan nog nooit gezien", kopt het tijdschrift. Klopt, en zo zult u het tijdschrift ook nooit te zien krijgen, want de foto wordt niet de cover van het volgende nummer.

Op de veelbesproken cover is een vrouw te zien die lijkt te stikken in het plastic waarin het tijdschrift verpakt zit. Het beeld verwijst naar de 17-jarige Shafilea Ahmed. Een Brits meisje van Pakistaanse afkomst dat door haar ouders is vermoord, omdat ze weigerde in een gearrangeerd huwelijk te stappen. Ze werd in 2003 vermoord door een plastic zak over haar hoofd te trekken, voor de ogen van haar broer en zus. Haar ouders zijn in 2012 veroordeeld tot 35 jaar cel.

De cover heeft de laatste dagen heel wat stof doen opwaaien, maar Cosmopolitan laat weten dat het niet de cover wordt van het februari-nummer zoals veel andere media wel melden. "De cover is niet echt. Het is een fakecover waarmee we een campagne voor geweld tegen vrouwen onder de aandacht willen brengen", klinkt het.

De valse cover is een samenwerking met de Britse vrouwenrechtenorganisatie Karma Nirvana die samen met de Britse tak van Cosmopolitan van 14 juli een internationale dag tegen eremoorden wil maken. 14 juli was immers de verjaardag van Shafilea Ahmed.