De Wever: "Militairen leveren al tastbaar resultaat op"

Volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft de aanwezigheid van militairen op enkele plaatsen in Antwerpen al meteen tastbare resultaten opgeleverd. De joodse scholen hebben laten weten dat ze maandag opnieuw open zullen zijn, zegt De Wever.

De joodse scholen in Antwerpen waren vrijdag gesloten door de verhoogde terreurdreiging. Volgens De Wever reageren zij positief op de aanwezigheid van de para's in de joodse wijk. "Ik heb berichten gekregen van scholen die gesloten waren, die zeggen dat ze aan de leerlingen gaan zeggen dat ze opnieuw welkom zijn. Dat is al een heel tastbaar resultaat", aldus De Wever.

"We hadden een punt bereikt dat sommige ouders hun kinderen niet meer naar school durfden te sturen. Scholen bleven gesloten, er was grote ongerustheid. Op zo’n moment moet je voorzorgsmaatregelen kunnen nemen die de burgers kunnen geruststellen", verdedigt hij de inzet van de militairen.

De Wever ging persoonlijk langs bij hen vanmorgen. "Ik ben even naar de briefing van de para’s gereden om 7 uur 's ochtends om hen te bedanken, namens de vele burgers die mij mails hebben gestuurd om hen te bedanken. Veel mensen vragen mij ook waar ze soep en taart kunnen brengen naar die mensen."

"Ik denk dus dat ze welgekomen zijn in Antwerpen. Zeker in een buurt die al lang onder terreurniveau 3 leeft -waar nu heel België tijdelijk onder zit- en waar in het verleden al een aantal aanslagen zijn gebeurd", besluit De Wever.

Dat niet iedereen opgezet is met de militairen in het straatbeeld, begrijpt De Wever wel. "We zijn dat in ons land niet gewoon. Ik denk dat dat in het begin even schrikken is, maar dat je er heel snel aan went. Eén ding primeert: meer veiligheid garanderen."