Gearresteerden in Griekenland niet betrokken bij terreur in België

Het federaal parket meldt dat de twee verdachten die in Athene werden opgepakt niets te maken hebben met de terreurcel die donderdag in België werd ontmanteld. Intussen wordt het vermoedelijke brein achter de terreurplannen nog altijd gezocht in Griekenland.

Griekse media berichtten eerder op de avond dat in het kader van het Belgische terreuronderzoek vier verdachten waren opgepakt. Bronnen bevestigden toen aan de VRT dat er niet vier maar twee mensen gearresteerd waren.

Het federaal parket zegt nu bovendien dat de gearresteerden niets te maken hebben met de terreurcel die donderdag in Verviers en in het Brusselse werd ontmanteld.

Telefoonnummers

De arrestaties gebeurden in het centrum van Athene. "De Griekse politie en geheime dienst zijn binnengevallen in een flatgebouw in Pagrati, in het centrum van de hoofdstad, en heeft de verdachten daar zonder problemen kunnen arresteren", weet correspondent Bruno Tersago.

Volgens Tersago waren de Griekse speurders de verdachten op het spoor gekomen door de telefoonnummers die hen waren doorgespeeld door hun Belgische collega's.

De Belgische politie had gemerkt dat de terreurcel in België regelmatig vanuit Griekenland was gebeld. Daarom hadden de Belgische onderzoekers aan hun Griekse collega's gevraagd om uit te pluizen wie er met die nummers had gebeld.

Terreurcel

De terreurcel, die vermoedelijk vanuit Griekenland werd aangestuurd door de 27-jarige Syriëstrijder Abdelhamid Abaaoud, had plannen om aanslagen te plegen in België.

Voor Abaaouds plannen uitgevoerd konden worden, werd de cel donderdag opgerold tijdens verschillende acties in het Brusselse en in Verviers. Bij de actie in Verviers werden twee verdachten gedood en een derde man opgepakt. Bij andere huiszoekingen werden nog eens 12 verdachten opgepakt.

Meest gelezen