Hevige strijd om de luchthaven van Donetsk

In Oost-Oekraïne wordt zwaar strijd geleverd om de luchthaven van Donetsk. Bij gevechten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten zouden de afgelopen 24 uren drie Oekraïense soldaten en twee burgers gesneuveld zijn.

Door de gevechten van de afgelopen maanden is de luchthaven van Donetsk helemaal vernield en helemaal onbruikbaar geworden. Dat is onder andere te zien op recente dronebeelden van de site. Maar omdat de luchthaven de controle over de regio Donbass symboliseert, wordt er toch nog zwaar gevochten.

De rebellen hebben donderdag een nieuw offensief ingezet op het Oekraïense leger, dat zegt de luchthaven nog altijd onder controle te hebben. Sindsdien worden de posities van de regeringstroepen voortdurend onder vuur genomen, bevestigt een legerwoordvoerder. Dat is ook te zien op een webcam van de Russische zender Russia Today.

Echt staakt-het-vuren

Door de opflakkering van het geweld wordt elke hoop op vrede in Oost-Oekraïne in de kiem gesmoord. Gisteren nog strandde een poging van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) om Oekraïnse, Russische en pro-Russische onderhandelaars in Wit-Rusland om de tafel te krijgen voor nieuw vredesoverleg, want het bestand dat in september werd gesloten is in de praktijk dode letter gebleven.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn er sinds april ruim 4.800 mensen omgekomen door het geweld in Oost-Oekraïne. De organisatie uitte dit weekend ook nog eens zijn zorgen over de nijpende gezondheidssituatie in de regio. Door het gebrek aan medicijnen en vaccins loopt de plaatselijke bevolking een steeds groter risico om polio, mazelen of tbc te krijgen.

Het ergst is de situatie in Luhansk en Donetsk. Door de zware gevechten in die steden, kan er amper voedsel aangevoerd worden en blijven mensen er verstoken van medische zorgen omdat de ziekenhuizen er slecht bereikbaar zijn. De ziekenhuizen worden bovendien slecht bevoorraad en kampen met stroompannes en een tekort aan stromend water.