Inzet militairen voorlopig beperkt tot Antwerpen en Brussel

Het kernkabinet heeft gisteravond beslist om de komende dagen 300 militairen in te zetten in de strijd tegen terreur. De soldaten zullen voorlopig enkel worden ingezet in Brussel en Antwerpen. Het gaat in totaal om 150 soldaten, verdeeld over 15 locaties. De komende dagen zal het aantal verdubbelen.
Nicolas Maeterlinck

"We zijn gestart met 150 manschappen", zegt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). "Dat is het equivalent van een militaire compagnie. Dit aantal zal evolueren naar twee volledige compagnies."

De militairen zullen gewapend zijn en nemen de bewaking op zich van bepaalde risicoplaatsen, zoals bijvoorbeeld politiekantoren en gerechtsgebouwen. "Het zijn strategische, kwetsbare plaatsen. Het gaat over buitenlandse ambassades, instellingen van de joodse gemeenschap, plaatsen waar een verhoogde dreiging wordt verwacht", zegt Vandeput.

Patrouilleren doen de militairen niet. Het leger zal de taak van de politiediensten versterken, staat in een mededeling die verspreid werd na de vergadering van het kernkabinet. De maatregel zal regelmatig worden geëvalueerd door de bevoegde diensten en geldt voorlopig voor maximaal één maand.

"Onze mensen zijn getraind om gevoelige punten te beschermen", zegt generaal Gerard Van Caelenberge, chef Defensie, die onder meer verwijst naar voorbije en nog lopende missies in Afghanistan en Mali. "Wat verschilt, is dat alles zeer snel is verlopen. De militairen opereren deze keer niet in een gebruikelijke omgeving - het Belgische grondgebied - en onder het bevel van de politie, dus in een commandoketen en onder een specifieke controle."

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) benadrukt ook dat het leger maar kan ingezet worden zolang het dreigingsniveau voor het hele land op 3 staat, zoals momenteel het geval is.

Premier Charles Michel (MR) en de leden van het kernkabinet zaten gisterenavond tot na middernacht samen over een tijdelijke mobilisatie van het leger met de bedoeling de waakzaamheid en de veiligheid te versterken. "Op voorstel van de ministers van Defensie en Binnenlandse zaken en op basis van de analyse van de veiligheidsdiensten, heeft het kernkabinet beslist om geleidelijk tot 300 militairen in te zetten", klinkt het.

Meeste militairen in Brussel

Jambon zegt dat er vanaf vandaag een compagnie van 150 militairen klaarstaat, om ingezet te worden in Antwerpen en Brussel. Op zeer korte termijn kunnen 240 mensen ingezet worden en in totaal houden 300 manschappen zich beschikbaar.

Vanaf 7 uur vanmorgen hebben zo'n 30 paracommando's postgevat in Antwerpen. De stad van burgemeester Bart De Wever (N-VA) zal in totaal kunnen rekenen op maximum 50 para's. Ook Luik, Charleroi en Verviers kunnen samen beschikken over een 50-tal militairen.

De rest van de soldaten zullen in Brussel staan. Daar komen de militairen bij de Europese instellingen en de gebouwen van de joodse gemeenschap. De factuur wordt betaald door de steden of door Binnenlandse Zaken.

Het is OCAD, het centrum dat de veiligheidsbedreigingen volgt, dat zal beoordelen of ook in Luik, Charleroi en Verviers militairen worden ingezet. Eind volgende week wordt geëvalueerd of de militairen nog langer nodig zijn.

Meest gelezen