IS-strijder uit Molenbeek wordt gezocht in Griekenland

In Griekenland wordt de 27-jarige Abdelhamid Abaaoud opgespoord als mogelijk brein achter de Belgische terreurplannen. Het gaat om een Belg van Marokkaanse origine die voor zijn vertrek naar Syrië in Molenbeek woonde. Dat schrijft La Dernière Heure en is bevestigd aan onze redactie.

Abaaoud, die de strijdnaam Abu Omar Soussi draagt, wordt opgespoord in Griekenland omdat hij een coördinerende rol zou hebben gehad bij de organisatie en de uitvoering van de geplande aanslagen in ons land.

Abaaoud is een jonge Marokkaanse Belg die opgroeide in Molenbeek en al langer bekend is bij het gerecht. Hij heeft in Syrië gevochten aan de zijde van de terreurorganisatie IS en heeft er deelgenomen aan gruweldaden. In maart van dit jaar dook hij op in beelden waarin hij te zien is aan het stuur van een wagen die dode lichamen voortsleept (zie foto boven). Na zijn vertrek uit Syrië zou hij naar Griekenland getrokken zijn.

De veiligheidsdiensten gingen er een tijdlang vanuit dat de man dood was, nadat er foto's van zijn lichaam waren verschenen op sociale media. Mogelijk heeft hij zijn dood geënsceneerd om zo uit het oog van de antiterreurdiensten te blijven.

Volgens La Dernière Heure speurden de Amerikaanse FBI en de Israëlische Mossad mee naar de terreurverdachte. De jongere broer van Abaaoud kwam enkele maanden geleden in de media omdat hij als 13-jarige vertrokken is naar Syrië. In Britse kranten werd de jongen "de jongste jihadi in Syrië" genoemd.

Ook 2 gedode terroristen waren Syriëstrijders

De identiteit van de twee gedode terroristen in Verviers is nog niet bekendgemaakt. De identificatie is afgerond, maar de namen worden nog niet bevestigd.

Wel is geweten dat een van de twee een Belg is uit het Brusselse. Er was gemeld dat de andere een Nederlander is, maar het Nederlandse Openbaar Ministerie ontkent dat. Beiden waren teruggekeerde Syriëstrijders.

Bekijk de "Panorama"-reportage over de Belgische strijders in Syrië (september 2014):