Japan geeft opnieuw 2,7 miljard dollar aan Midden-Oosten

Japan belooft voor 2,5 miljard dollar niet-militaire steun aan het Midden-Oosten. Daarbovenop wordt ook 200 miljoen dollar vrijgemaakt voor de landen die getroffen zijn door de terreur van IS in Syrië en Irak. Dat heeft de Japanse premier Shinzo Abe, op bezoek in de Egyptische hoofdstad Caïro, bekendgemaakt. Dat Abe zo gul de portemonnee opentrekt, heeft alles te maken met zijn buitenlandse ambities voor zijn land.

Abe is momenteel op rondreis in de regio. Tijdens een bijeenkomst van Egyptische en Japanse zakenlui in Caïro maakte hij het voornemen van zijn regering bekend.

Het bedrag van 2,5 miljard dollar (omgerekend 2,16 miljard euro) is voorbestemd voor de hele regio en moet dienen voor "humanitaire bijstand en de ontwikkeling van de infrastructuur". Abe herinnerde eraan dat zijn land twee jaar geleden al 2,2 miljard dollar steun aan de regio beloofd had en dat het die belofte volledig was nagekomen. "De steun van Japan is altijd gericht op het herstel van de stabiliteit in de regio", aldus nog Abe.

"Onmetelijk verlies"

De Japanse premier beloofde voorts om 200 miljoen dollar (172 miljoen euro) over te maken aan de landen die de vluchtelingen uit Syrië en Irak, op de vlucht voor de terreur van IS, opvangen. De vluchtelingen hebben onderdak gevonden in de buurlanden, maar hun aanwezigheid legt een erg zware druk op de gastlanden. Volgens het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN zal het aantal Syriërs op de vlucht tegen het einde van dit jaar 4,27 miljoen bedragen, tegenover 3 miljoen nu.

Volgens Abe zou de wereld "een onmetelijk verlies" lijden indien het terrorisme zich in het Midden-Oosten zou verspreiden.

De Japanse premier heeft later vandaag nog een ontmoeting met de Egyptische president Abdel Fattah al-Sissi. Daarna reist hij door naar Jordanië, Israël en de Palestijnse gebieden.

Abe heeft sinds hij eind 2012 opnieuw aan de macht kwam al meer dan 50 landen bezocht. De vele buitenlandse reizen maken deel uit van zijn plan om de Japanse uitstraling in het buitenland te vergroten en van het land opnieuw een wereldspeler van formaat te maken.

Meest gelezen