Minstens 30 voertuigen botsten op spekgladde E40

Als gevolg van een spekglad wegdek op de E40 zijn vanmorgen meer dan 30 wagens betrokken geraakt bij ongevallen tussen Tienen en Heverlee. De snelweg werd daarom een tijdlang volledig afgesloten tussen Tienen en Heverlee. Ook elders in het land lieten automobilisten zich verrassen.
Een lege E40, een ongewoon zicht.

"De eerste meldingen van ongevallen op de E40 tussen Tienen en Heverlee liepen binnen vanaf 8.30 uur", zegt een woordvoerder van de verkeerspost van de wegpolitie in Bertem. "Het aantal meldingen van ongevallen in de richting van Luik bleef beperkt tot 3, maar in de richting van Leuven - vooral tussen Tienen en Boutersem - liep het aantal op tot een 30-tal. In de omgeving van Boutersem raakten 6 wagens samen betrokken bij een ongeval." Eén persoon werd met een hersenschudding naar het ziekenhuis gebracht, voor de rest was er enkel blikschade. 

Rond 9.15 uur besliste de politie om de E40 volledig af te sluiten tussen Tienen en Heverlee. "Dat gebeurde om twee redenen", legt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum uit. "Enerzijds om de hulpdiensten toe te laten de auto's te kunnen takelen, anderzijds om de strooidiensten nog eens toe te laten goed door te strooien."

Niemand kon tussen Tienen en Heverlee de E40 op (richting Brussel), maar iets na 10.30 uur werd eerst het stuk Haasrode-Heverlee voor het verkeer vrijgegeven, daarna Boutersem-Haasrode en ten slotte Tienen-Boutersem. Het verkeer dat van Luik kwam, moest in Tienen de E40 verlaten en een omleiding volgen via lokale wegen.

Ook op lokale wegen veel ongelukken

Ook elders in het land hebben automobilisten zich laten verrassen door het gladde wegdek. In Linter kwam een auto in de Gete terecht toen de bestuurder op de gladde weg de controle over het stuur verloor. De bestuurder werd naar het ziekenhuis gebracht. In Langdorp -eveneens Vlaams-Brabant- viel een gewonde bij een ongeluk veroorzaakt door een slippartij.

In de Westhoek, meer bepaald in Leisele, kwam een auto na een slippartij in de gracht terecht (foto onderaan) en in Geel, in de Kempen, moest de brandweer 2 inzittenden van een auto bevrijden nadat hun auto aan het slippen was gegaan op de Tessenderloseweg.

"Bij eerste inspecties geen gladheid"

De strooidiensten zijn vannacht wel uitgerukt, maar in Vlaams-Brabant gebeurde dat pas tegen de ochtend. "Bij de eerste inspecties vannacht bleek dat er in Vlaams-Brabant geen gladheid was, we hebben wel lokaal op bruggen en op- en afritten gestrooid", zegt Ilse Luypaerts van het Agentschap Wegen en Verkeer. "Pas rond 6 à 7 uur bleek dat het glad werd en dan zijn onze strooiwagens ook uitgereden."