Nederlander geëxecuteerd in Indonesië

In Indonesië is de Nederlander Ang Kiem Soei geëxecuteerd. Ang kreeg in 2003 de doodstraf voor zijn betrokkenheid bij de productie van xtc. Samen met vijf anderen die voor drugsdelicten veroordeeld werd de Nederlander door een vuurpeloton gedood.

Ang heeft na zijn veroordeling altijd zijn onschuld staande gehouden, en verschillende gratieverzoeken haalden ook niets uit. Zelfs de koning Willem-Alexander had zich met de zaak bemoeid, maar zelfs dat kon de Nederlander niet redden van de doodstraf. 

Voor zijn executie kon de 62-jarige Ang nog afscheid nemen van zijn kinderen, die uit Nederland waren overgevlogen, en zijn advocaat. Die laatste had voor de executie getwitterd dat zijn cliënt zonder blinddoek voor het vuurpeloton wilde staan. Even later stuurde hij een bevestigende tweet de wereld in, dat de executie van zijn cliënt om 00.30 uur Indonesische tijd voltrokken was.

Protest

Tegen de executie kwam veel protest. Meer dan 1.200 mensen ondertekenden een onlinepetitie tegen de doodstraf van de man.

Ngo's en politieke partijen roepen de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders op te reageren op de executie.