Verhuist het Koninklijk Belgisch Filmarchief naar Reyerssite?

Kristel Vandenbrande van de Cinematek - het Koninklijk Belgisch Filmarchief - stelt voor om het tweede grootste filmarchief van Europa een plaatsje te geven op de vernieuwde Reyerssite. Ze trekt in een interview met brusselnieuws.be aan de alarmbel over de huidige "lamentabele toestand" van het archief.

"Films moeten bewaard worden bij een constante relatieve vochtigheidsgraad van 35 procent en bij een temperatuur van maximum 5 graden Celsius, maar de huidige gebouwen in de Greystraat en de Visvijverstraat zijn echte energieverspillende tochtgaten", zegt Vandenbrande aan brusselnieuws.be. Unieke films dreigen anders verloren te gaan.

In het interview stelt ze voor om het archief te verhuizen naar de vernieuwde Reyerssite. Naast nieuwe gebouwen voor de VRT en de RTBF wordt er ook plaats voorzien voor woningen, winkels en voor andere mediabedrijven. Op een van die plaatsen zou Cinematek tegen de eerste helft van de jaren 2020 graag intrekken. Vandenbrande stelt zelfs voor om de rijke archieven van de VRT en de RTBF samen te voegen met dat van de Cinematek.

De VRT laat aan onze redactie weten nog niet op de hoogte te zijn van de mogelijke verhuizing van Cinematek naar de Reyerssite.

Het is ook niet duidelijk wie het project gaat financieren. Wat wel vaststaat is dat het niet goedkoop wordt. Het huidige archief bevat zo'n miljoen films. "De overheid staat voor de keuze: wil ze het rijke filmpatrimonium bewaren voor de volgende generaties of niet?", besluit Vandenbrande.