12 miljoen voor nieuwe zeedijk en nieuw fietspad in Het Zwin

Minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) investeert 12 miljoen euro om het natuurgebied Het Zwin "groter, mooier en veiliger" te maken. Er komt een nieuwe zeedijk en een breed fietspad.

"Er is al een tijdlang vraag naar een uitbreiding van het Zwin. Het bekende natuurreservaat is immers al sinds mensenheugenis onderhevig aan verzanding", verantwoordt Weyts zijn beslissing. De bestaande zeedijk van 1,5 kilometer wordt verlengd tot 3,9 kilometer, waardoor het natuurgebied 120 hectare groter wordt. 

Weyts wil met de nieuwe dijk ook de zeewering versterken. "De dijk zal voldoen aan alle recente beschermingsnormen uit Vlaanderen en Nederland. Zo wordt de kust beter beschermd tegen overstromingen en tegen superstormen. Een derde van de Vlaamse kuststrook is vandaag onvoldoende beschermd tegen zo een superstorm, een onhoudbare situatie", zegt Weyts. "De Vlaamse regering investeert daarom om de kust beter te beschermen".

Op de nieuwe zeedijk zal een pad worden aangelegd van vier meter breed, en de nieuwe dijk krijgt ook vier uitkijkpunten. "Het Zwin is vandaag al een parel in de kroon van de kust. Dankzij de nieuwe zeedijk zal Het Zwin nog meer toeristen kunnen aantrekken", besluit Weyts. 

Het project wordt in het voorjaar van 2015 aanbesteed. De werken worden gefaseerd uitgevoerd en zullen voltooid zijn in september 2018.