13.000 deelnemers aan vijfde editie van "Toast Literair"

Vanmorgen hebben meer dan 13.000 personen deelgenomen aan een van de meer dan 200 literaire activiteiten in het kader van de vijfde editie van Toast Literair, "de grootste taal- en leesbrunch van Vlaanderen". Dat meldt organisator Davidfonds.

De activiteiten varieerden van auteursontmoetingen, literaire winterwandelingen en poëtische vertellingen tot talig theater en dit in combinatie met een ontbijt of aperitief. Flink wat bekende namen zoals Bernard Dewulf, Griet Op de Beeck, Peter Terrin, Annelies Verbeke, Tom Naegels, Ann De Cramer en Elvis Peeters waren van de partij. Friedl' Lesage zond haar aanleiding van Toast Literair haar Radio 1-programma Touché live uit vanuit de Leuvense Stadsschouwburg met hoogleraar en psychiater Dirk De Wachter als speciale gast.

Naar aanleiding van Toast Literair ondervroeg het Davidsfonds ook een duizendtal Vlamingen over hun kennis van de Vlaamse literaire klassiekers. Gemiddeld werd een magere score van 6 op 10 gehaald. Zo weet bijvoorbeeld bijna de helft niet dat Lijmen/Het Been een roman van Willem Elsschot is. Hugo Claus kwam bij de mannen nipt voor Pieter Aspe als populairste auteur uit de bus, bij de vrouwen haalde Kristien Hemmerechts het voor Saskia De Coster. De ondervraagden lazen het afgelopen jaar gemiddeld 12 papieren romans en 5 e-books. Thrillers en detectives zijn het meest populair.