8.000 Gentenaars schuilen voor nieuwjaarsdrink onder stadshal

In Gent hebben 8.000 inwoners elkaar een goed 2015 gewenst tijdens de traditionele nieuwjaarsdrink, die voor het eerst onder de stadshal doorging. De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) stond tijdens zijn toespraak stil bij volkszanger Walter De Buck, die vorig jaar is overleden.

Termont liet de nieuwjaarsbrief van een tienjarig meisje aan zijn speech voorafgaan. "Samen namen we afscheid van enkele mensen en als het kon, zouden we ze terugwensen", zei het meisje, die onder meer nog aandacht voor veilige fietspaden vroeg.

Het thema van de nieuwjaarsdrink was "Gent kleurt oranje": 200 jaar geleden werd het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden gesticht. Tussen vierhonderd oranje bloemen en voor een Nederlandse vlag bracht Termont aan een aantal realisaties van Willem I in herinnering, waaronder de oprichting van de Universiteit Gent en het kanaal Gent-Terneuzen. Stadsnar Pierke Pierlala en 't Spelleke van drei kluite vertaalden hun liedjesteksten in het Algemeen Nederlands, voor Noorderburen en "Westfluuten" (West-Vlamingen in het Gents, nvdr.).

De regen kon het enthousiasme niet temperen. De stad had 32.000 drankjes voorzien, maar veel Gentenaars hadden ook zelf gezorgd voor spijs en drank.