"Als er een aanslag komt, zal Antwerpen wellicht het doelwit zijn"

Als teruggekeerde Syriëstrijders een aanslag willen plegen in Vlaanderen, zal Antwerpen wellicht het doelwit zijn. Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever gezegd in het middagjournaal van VTM. Hij haalt ook fel uit naar SP.A-voorzitter Bruno Tobback en countert de commentaar van Bart Somers (Open VLD), de burgemeester van Mechelen.

De Wever wijst erop dat Antwerpen al twee jaar aandringt op de inzet van militairen, "de plannen waren klaar". In het verleden werden al verschillende criminele feiten gepleegd tegen de Joodse gemeenschap, nu durfden ouders hun kinderen niet meer naar school sturen, luidt het. In andere Europese landen als Frankrijk en Italië lopen al langer militairen in het straatbeeld, benadrukt De Wever ook.

Bovendien is de inzet van het leger niet de enige maatregel, "maar een onderdeeltje van een verscherpt veiligheidsbeleid". Zo denkt De wever eraan om in de stad meer rampalen voor gebouwen te plaatsen. "We bekijken ook of we ramen en deuren van gebouwen beter kunnen beveiligen en we nemen maatregelen om de politie beter te beschermen."

De Wever ging de para's gisteren persoonlijk welkom heten. "Ik had de indruk dat ze blij waren dat ze zich kunnen tonen aan de bevolking: hun professionaliteit, hun opleiding. En dat ze zo een beetje het beeld kunnen doorbreken dat het leger Xavier Waterslaeghers is die een dagschotel bestelt (een verwijzing naar tv-reeks "FC De kampioenen", red.)."

"Als ik burgemeester van Mechelen was, zou ik er ook geen willen"

Bij Open VLD zijn ze maar matig enthousiast over de inzet van militairen. "Ik heb tijdens de onderhandelingen gemerkt dat ze (de coalitiepartners, red.) daar niet scheutig op zijn en ik kan dat ook wel begrijpen. Zij zijn niet woonachtig in gemeenten en steden waar het probleem zo aan de orde is. Bart Somers zegt dat hij geen militairen wil, maar als ik burgemeester van Mechelen was, zou ik dat ook niet willen.”

"Er is niemand uit Mechelen naar Syrië vertrokken, laat staan dat er iemand zou terugkeren. Uit mijn stad alleen al zijn er 70 vertrokken, uit de Schengenzone zijn er duizenden die potentieel kunnen terugkomen. En als die een aanslag willen plegen in Vlaanderen, zal Antwerpen allicht het doelwit zijn, want daar leeft de grootste Joodse gemeenschap. Het Jeruzalem van het noorden, zeer zichtbaar. Dat is een geliefkoosd doelwit. Die situatie kan je totaal niet vergelijken met die in Mechelen."

"Tobback weet niet waarover hij spreekt"

De Wever haalt ook scherp uit naar SP.A-voorzitter Bruno Tobback. Die had bij VTM gezegd dat hij zich niet kan inbeelden dat de inwoners van Antwerpen graag elke dag geconfronteerd worden met militairen. "Er staan niet op elke straathoek soldaten, zij bewaken doelwitten die onder terreurniveau drie staan. Hij weet gewoon niet waarover hij spreekt", aldus De Wever.

Tot slot denkt de Antwerpse burgemeester dat er nog "een tandje kan worden bijgestoken" om de antiterreurdiensten te financieren. Hij wijst erop dat de Senaat, die zou afgeschaft worden, nog altijd een groter budget heeft dan de Staatsveiligheid.

Meest gelezen