"Mohammedcartoon is symbool van onze democratie"

Gerard Biard, de hoofdredacteur van het satirische weekblad Charlie Hebdo, haalt zwaar uit naar journalisten die in hun berichtgeving over het nieuwste nummer de Mohammedcartoon op de cover hebben gecensureerd. "Deze cartoon is geen tekeningetje, maar hét symbool van onze democratie en de seculiere staat."

Biard is niet mals voor media die in hun berichtgeving over het recentste nummer van Charlie Hebdo, de cover censureren. Op de cover is immers een Mohammedcartoon te zien (zie onderaan). Veel - vooral Angelsaksische media - durven uit vrees voor represailles de cartoon niet afdrukken. Of publiceren de cartoon gedeeltelijk of ietwat verdoezeld.

"Deze cartoon is niet zomaar een tekening. Het is een symbool", zegt Biard in een interview met de Amerikaanse nieuwszender NBC. "Het is het symbool van vrijheid van meningsuiting, van vrijheid van religie, van democratie en van de seculiere staat. Wanneer je weigert deze cartoon te publiceren, dan probeer je de cartoon te verdoezelen en daarmee verdoezel je onze democratie."

"Wij doden niemand", gaat Biard voort. "We moeten stoppen met de moordenaars en de slachtoffers op één hoop te gooien. Stop met te zeggen dat tekenaars en schrijvers provocateurs zijn of olie op het vuur gooien. We moeten denkers en artiesten niet in dezelfde categorie indelen als moordenaars."