"Oekraïense leger heeft de luchthaven van Donetsk heroverd"

Het Oekraïense leger zegt dat het met een grote tegenaanval de luchthaven van Donetsk heeft heroverd. Pro-Russische rebellen probeerden sinds donderdag de laatste Oekraïense troepen van de luchthaven te verjagen, maar het regeringsleger sloeg afgelopen nacht terug en zou de symbolische plek nu weer grotendeels in handen hebben.

De herovering van de luchthaven is vooral een symbolische overwinning voor het regeringsleger. Door de vuurgevechten is de luchthaven namelijk grotendeels vernield en dus onbruikbaar geworden.

Bij de bombardementen van afgelopen nacht werd niet alleen de buurt van de luchthaven getroffen, maar ook elders werden sinds intensievere gevechten gemeld. Inwoners zeggen dat het onmogelijk is om te slapen door raketinslagen en mortiervuur.

Tanks rijden door de straten en schieten om stellingen van de rebellen uit te schakelen. Bij de vuurgevechten zijn ook doden gevallen bij de burgerbevolking, onder wie ook kinderen. Hoeveel is onduidelijk.

Staakt-het-vuren

Volgens een woordvoerder heeft het leger het bestand met de rebellen niet geschonden door de operatie op de luchthaven, omdat het front nu weer hersteld is naar de situatie zoals die was toen het staakt-het-vuren werd afgesproken in september.

De strijdende partijen hebben zich feitelijk nooit aan dat staakt-het-vuren gehouden. En een poging om nieuwe vredesbesprekingen aan te knopen is vrijdag op niets uitgedraaid. Het conflict in het oosten van Oekraïne heeft sinds april al meer dan 4.800 levens geëist. Na een korte wapenstilstand in december, zijn de gevechten begin deze maand opnieuw begonnen.

Vredesmars

In de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben vandaag duizenden meegestapt in een vredesmars. Ze werden toegesproken door president Petro Porosjenko. Die zei dat hij vasthoudt aan de territoriale integriteit van Oekraïne.

“We zullen geen morzel Oekraïens land weggeven”, hield Porosjenko vol. “We zullen de Donbass (de Oost-Oekraïense regio waar wordt gevochten) terugkrijgen en tonen dat onze eenheid een belangrijk aspect is van onze overwinning.”