Antwerpse bisschop "ongemakkelijk" over holebiprijs

De Antwerpse bisschop Johan Bonny en zanger Will Ferdy hebben van Çavaria een prijs gekregen voor hun inzet voor de gelijkberechtiging van holebi's. In een persbericht laat Bonny weten dat hij Çavaria heeft gevraagd om zijn naam te schrappen. Hij wil naar eigen zeggen geen prijs voor iets wat tot zijn zending als bisschop hoort. Çavaria is niet op zijn vraag ingegaan.

Bonny schreef in september een open brief naar zijn collega-bisschoppen naar aanleiding van de bisschoppensynode in Rome. In "de pastorale uitdagingen voor het gezin in de context van evangelisatie" pleitte hij voor de aanvaarding van homoseksualiteit." Volgens Çavaria gaat het hier om een belangrijk pleidooi. "Het is ook een hart onder de riem voor de gelovige holebi's, hun ouders en familieleden", zegt woordvoerder Jeroen Borghs.

"Als bisschop wil Mgr. Bonny een herder zijn voor alle gelovigen van het bisdom Antwerpen en een bruggenbouwer tussen al wie aan zijn pastorale zorg zijn toevertrouwd", laat Bonny weten in een persmededeling. De bisschop benadrukt dat hij "zijn onafhankelijkheid wil bewaren tegenover alle groepen of verenigingen die in een bijzonder werkveld betrokken zijn".

Bonny is niet de enige die een Çavaria-prijs krijgt. Zanger Will Ferdy, die als eerste BV openlijk sprak over zijn seksuele geaardheid en daarmee taboes op radio en televisie doorbrak, kreeg een "Çavaria Lifetime Achievement Award". Ook het onderwijsblad Klasse valt in de prijzen voor een dossier over holebi's en transgenders.