Gwendolyn Rutten: "België is Kaboel niet"

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten is maar matig enthousiast over de inzet van militairen om de terreurdreiging tegen te gaan, zoals nu in Antwerpen en Brussel gebeurt. "België is Kaboel niet, we mogen niet toegeven aan de angst", zegt ze in "De zevende dag".

Sinds gisteren staan er militairen opgesteld op een aantal strategische plaatsen in Brussel en Antwerpen, tot grote tevredenheid van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA). Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten is maar matig enthousiast, zo liet ze vrijdag al weten op Twitter (zie onderaan).

"Als het echt nodig is dan moet je kunnen ingrijpen", zegt ze in "De zevende dag". onder bepaalde omstandigheden kan de inzet van militairen volgens haar dus wel. "Bijvoorbeeld voor Amerikaanse ambassades of voor internationale doelwitten kan het een gepaste maatregel zijn, op voorwaarde dat experten en de veiligheidsdiensten dat beslissen."

"Wat nooit een oplossing kan zijn, is dat we het leger door onze straten laten patrouilleren. België is Kaboel (de hoofdstad van Afghanistan, red.) niet. We mogen niet toegeven aan de angst", besluit Rutten.

"Niet alles op een hoop gooien"

De Open VLD-voorzitter benadrukt ook dat de antiterreurmaatregelen van de regering niet uit de lucht komen gevallen. "We hebben tijdens de regeringsonderhandelingen grondig gediscussieerd over hoe we het zouden aanpakken. Deze maatregelen waren al in voorbereiding."

We moeten heel kordaat duidelijk maken dat barbaars geweld en terrorisme niet getolereerd kunnen worden, zegt Rutten. "Daar waar grenzen overschreden worden, moeten we een streep trekken. Maar we mogen een complexe situatie niet op een hoop gooien, de grote meerderheid van de moslims vindt dit evenzeer afschrikwekkend en verschrikkelijk."