Huismus is meest getelde vogel in Vlaamse tuinen

Net als vorig jaar is de huismus de meest getelde vogel in de Vlaamse tuinen. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt. Op plaats twee en drie komen de koolmees en de vink.

Net als vorig jaar is de mus de meest getelde vogel. "De andere twee koplopers voeren een nek-aan-nekrace: de koolmees staat momenteel op twee, de vink op drie", zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt. 

"Er is in de top drie dus maar een lichte verschuiving ten opzichte van vorig jaar: de koolmees wipt voorlopig over de vink. Een verklaring daarvoor is het zachte weer van de voorbije weken. Dat heeft ertoe geleid dat schuwere soorten als de vink genoeg voedsel vinden in het bos, waardoor ze wegblijven van de voederplanken."

36 vogels

Gemiddeld zaten er 36 vogels in elke tuin. Dat zijn er meer dan de 28 van vorig jaar, wat uitzonderlijk weinig was. De cijfers zijn wel nog maar een voorlopige uitslag, want tellingen kunnen nog tot volgende week zondag doorgegeven worden. Daarna worden de gegevens gecorrigeerd door de experts van Natuurpunt Studie, onder meer op onwaarschijnlijke aantallen en andere meldingen. Natuurpunt wil ook de vergelijking met Nederland maken, waar ook dit weekend werd geteld.

Met Het Grote Vogelweekend wil Natuurpunt wetenschappelijke gegevens verzamelen over de toestand van onze tuinvogels. "Met enkel professionele biologen zou het onmogelijk zijn om de honderdduizenden gegevens te verzamelen", zegt Moeremans nog.

Schoonheid

Natuurpunt wil met de actie tegelijkertijd mensen de schoonheid van de natuur in hun eigen tuin laten ontdekken en hen aanmoedigen om vogels te voederen gedurende de wintermaanden.

Afgelopen weekend telden zo'n 16.000 mensen ongeveer 300.000 vogels in ruim 8.000 tuinen.