Huur eens een hacker voor uw "huis-tuin-en-keukenhacks"

Hackers die ingehuurd worden door particulieren voor zogenoemde "huis-tuin-en-keukenhacks" zitten in de lift. Dat meldt de Nederlandse omroep NOS. Gefrustreerd omdat je niet voorbij een moeilijk level in een videospel komt of zou je graag de e-mails van je vrouw lezen? Voor een paar honderd euro regel je een hacker die die klus in een handomdraai voor je klaart.

Je hoeft heus geen land of een spionagedienst meer te zijn om een hacker in te huren. Volgens NOS doen steeds meer gewone particulieren een beroep op hackers om zogenoemde "huis-tuin-en-keukenhacks" uit te voeren. Dat gaat dan van gamers die gefrustreerd zijn omdat ze niet voorbij een moeilijk level in een computerspel geraken of wantrouwende echtgenoten die de mails van vrouwlief willen lezen.

Dat soort diensten wordt aangeboden op verschillende websites. Hoewel de sites op zich niet illegaal zijn, zijn de vragen die mensen erop posten dat meestal wel. Het is nu eenmaal niet legaal om iemand in te huren om een mailbox te kraken. De prijs van zo'n hack is erg variabel en is afhankelijk van de moeilijkheid van de opdracht. Op hackerslist.com gaat dat van enkele tientallen tot enkele duizenden euro's.

Dergelijke sites komen vaak in het vizier van politiediensten. De Amerikaanse FBI haalde vorig jaar enkele dergelijke sites offline en pakte daarbij tientallen hackers op. Tijdens het schrijven van dit artikel is zo bijvoorbeeld hackerslist.com uit de lucht gehaald. Eigen aan dit soort sites is wel dat ze vaak erg creatief zijn om zichzelf terug online te krijgen.

Naast de hackers die opereren op of over de grens van het wettelijk toelaatbare, zijn er ook de zogenoemde ethische hackers. Op sites zoals neighborhoodhacker.com kunt u zo'n hacker inhuren die dan op uw vraag nagaat hoe goed (of hoe slecht) u beschermd bent tegen hackers. De ethische hacker gaat dan na wat de veiligheidsproblemen zijn in uw situatie en geeft u dan tips hoe u kunt voorkomen dat u een gemakkelijk doelwit bent van hackers.

Meest gelezen