IS laat 350-tal Jezidische gijzelaars vrij in Irak

De terreurgroep IS heeft zo'n 350 Jezidische gijzelaars vrijgelaten in de buurt van de Noord-Iraakse stad Kirkuk. Het gaat om ouderen, vrouwen, kinderen en mensen die mentale problemen hebben, meldt een generaal van de Koerdische Peshmerga-strijders.

Waarom IS de groep Jezidi heeft laten gaan, blijft voorlopig onduidelijk. Hoe dan ook zijn er bij de vrijgelaten groep ook zieken, die voor verzorging naar ziekenhuizen zijn overgebracht.

Vorig jaar viel IS de Jezidi in Irak aan. Ze ontvoerden honderden tot duizenden vrouwen, die verkocht werden aan jihadstrijders of in de seksslavernij terechtkwamen, aldus mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Veel Jezidi maakten een einde aan hun leven om aan IS te ontsnappen. Uiteindelijk leidde de toestand in Noord-Irak tot een buitenlandse interventie, waarbij onder meer ook ons land F-16's stuurde om de opmars van IS te stuiten. Intussen zijn Koerdische strijders erin geslaagd IS terug te drijven in delen van Irak, hoewel nog veel Jezidi-dorpen gecontroleerd worden door de terreurgroep.

Mensenrechtenorganisaties en de VN beschuldigen de terreurgroep van etnische zuivering en misdaden tegen de mensheid.