Moet "De buurtpolitie" opnames opschorten "door terreurdreiging"?

Het gemeentebestuur van Dilbeek gaat aan de makers van het VTM-programma "De buurtpolitie" vragen om de geplande buitenopnames een tijdje stil te leggen. Voorbijgangers zouden de opnames van een schietpartij verward hebben met een echte schietpartij. Het productiehuis Kanakna heeft echter nog geen vraag ontvangen van de gemeente en meldt ook dat er vorige week geen schietpartij is opgenomen.

VTM-programma "De buurtpolitie" is een "scripted reality"-reeks, een televisiegenre waarbij het voor de kijker niet altijd duidelijk is of het nu om fictie of non-fictie gaat. Meestal worden scenes die zich in het echt hebben voorgedaan of kunnen voordoen, nagespeeld. In "De buurtpolitie" staat het reilen en zeilen van een politiekantoor centraal. De serie volgt 8 politieagenten terwijl ze misdrijven bestrijden en de veiligheid van de burgers proberen te garanderen.

Afgelopen week zou zo in Dilbeek een scene opgenomen zijn waarbij iemand is neergeschoten. Toevallige voorbijgangers die het zagen gebeuren, zouden realiteit en fictie door elkaar gehaald hebben en gedacht hebben dat het om een echte schietpartij ging. Mogelijk zit de sfeer na de aanslagen in Parijs en de terreurdreiging in eigen land er voor iets tussen. Op het gemeentebestuur van Dilbeek liepen zo verschillende klachten binnen.

Burgemeester Willy Segers (N-VA) begrijpt de opmerkingen en laat intussen weten dat de gemeente het verantwoordelijke productiehuis zal aanspreken. "We gaan hen vragen de buitenopnames van het programma stil te leggen tot er meer duidelijkheid is over de algemene richtlijnen voor de politiekorpsen."

"Nog geen klacht gekregen"

Bij Kanakna, het productiehuis dat de serie maakt, heeft men nog geen dergelijke vraag gekregen van de gemeente er zou volgens hen ook geen schietpartij zijn opgenomen vorige week, maar een vluchtmisdrijf. "We hebben wekelijks contact met de politie van Dilbeek", zegt Tom Bouckaert van Kanakna. "We gaan het daar zeker met hen over hebben en eventueel maatregelen nemen."

Bouckaert benadrukt dat er ze altijd voorzichtig zijn bij buitenopnames. "We proberen altijd low profile te blijven." Volgende week staan nieuwe opnames op het programma. "Waaronder een aantal buitenopnames met anonieme voertuigen. Ik verwacht geen problemen."