Open VLD speelt het minder hard over tax shift

Na 100 dagen regering-Michel proberen de regeringspartijen de violen gelijk te stemmen. De tax shift blijkt bespreekbaar, maar de liberalen laten nog niet in hun kaarten kijken. Ze sluiten een belastinghervorming niet uit, maar willen dat "rustig bekijken in de schoot van de regering". Dat bleek tijdens een debat in "De zevende dag".

Na 100 dagen Michel I lijken de tijden van confrontatie achter de rug en wordt het sociaal overleg weer opgestart. Volgens Patrick Dewael, Kamerfractieleider van Open VLD, hebben de vakbonden hun koers bijgestuurd. "De vakbonden hebben niet goed gelezen wat er allemaal op het menu staat." Coalitiepartner CD&V ziet het iets genuanceerder en heeft het over "de atmosfeer tussen de regering en de sociale partners" die is veranderd. Kamerfractieleider Servais Verherstraeten verwijst expliciet naar enkele overgangsmaatregelen die zijn toegezegd en de bereidheid van  de regering om te praten over een tax shift. 

Daarmee zijn de magische woorden gevallen die mogelijk de sociale vrede in dit land moeten waarmaken. "Het is goed dat men weer rond de tafel zit en dat de regering haar houding heeft veranderd", zegt Kamerlid Kristof Calvo (Groen).

Maar hoe moet die tax shift er in de praktijk gaan uitzien? Daarover bestaat nog heel wat onduidelijkheid aan blauwe zijde. "We werken aan een belasting voor rijke mensen die hier zaken doen, maar hier geen belasting doen", zei partijvoorzitster Gwendolyn Rutten in "De zevende dag". "We gaan die grote fiscale hervorming rustig bespreken in de schoot van de regering", geeft Patrick Dewael mee.

CD&V, dat mede onder druk staat van het ACV, wil wel iets concreter zijn. Servais Verherstraeten heeft het over de grotere vermogens waarvan er "meer inspanningen moeten komen".

"De maatregelen moeten economisch zinvol zijn. Daar kan je over praten", klinkt dat bij Gwendolyn Rutten.

SP.A-voorzitter Bruno Tobback blijft intussen nog wat op zijn honger zitten. "De regering-Michel moet nog beginnen. Ik hoop dat ze zorgt dat het sociaal overleg blijft draaien", liet hij optekenen  in "De zevende dag". In elk geval blijven er nog veel fiscale vraagtekens.

Meest gelezen