Pegida zegt manifestatie Dresden af na terreurdreiging

De anti-islambeweging Pegida heeft de voor morgen geplande manifestatie in Dresden afgelast na terreurdreiging van islamitische extremisten. Volgens de organisatoren waren er aanwijzingen dat er tijdens de manifestatie een aanslag op een van hen zou worden gepleegd. Pegida ontstond in oktober in Dresden en houdt sindsdien elke maandag een anti-islambetoging.

Buitenlandse veiligheidsdiensten brachten hun Duitse collega's vrijdag op de hoogte van de mogelijke terreurdreiging. Dat gebeurde nadat communicatie van bekende jihadisten was afgeluisterd. Volgens het Duitse persbureau DPA waren de dreigingen gericht tegen organisator Lutz Bachmann.

Volgens de Duitse politie waren de vermoedelijke daders van plan om zich maandag tussen de manifestanten te bewegen en van daaruit een aanslag te plegen. Daartoe zou via een soort van tweet in het Arabisch opgeroepen zijn.

Volgens de organisatoren kon er op korte termijn geen bevredigend veiligheidsplan worden uitgewerkt. "Daarom vinden we het onverantwoord, onze sympathisanten en onze stad bloot te stellen aan onberekenbare risico's." Wegens het terreurgevaar heeft de politie van Dresden morgen overigens alle openbare bijeenkomsten in open lucht verboden.

Pegida, voluit de Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland, eist een strenge asielwetgeving. Bij de vorige manifestatie van de groep afgelopen maandag kwamen 25.000 mensen op straat.

Betogingen elders gaan wel door

In München laat de anti-islambeweging Bagida (Bayern Gegen Islamisierung Des Abendlandes, een tak van Pegida, nvdr) haar geplande manifestatie gewoon doorgaan. "München findet morgen statt !!!" staat te lezen op de Facebookpagina.

In verschillende Beierse steden staan morgen tegenbetogingen als reactie op de Pegida-marsen gepland. De verenigingen "München ist bunt" en "Bellevue di Monaco" riepen op tot een optocht in München.

Ook in Würzburg is de islamofobe beweging van plan morgen de straat op te trekken. Hun tegenstanders daar plannen een samenkomst. In Nürnberg zal een betoging tegen "racistische ophitsing" plaatsvinden.