Recordpubliek voor paus: 6 miljoen enthousiaste Filipino's

In de Filipijnse hoofdstad Manilla hebben naar schatting 6 miljoen mensen de misviering van paus Franciscus bijgewoond. Dat is het grootste publiek ooit voor een pausbezoek. De viering vormt het slotevenement van Franciscus' bezoek aan Sri Lanka en de Filipijnen.

Dat de paus een warm welkom zou krijgen in de Filipijnen, is geen verrassing. Na Brazilië en Mexico telt de archipel de op twee na grootste katholieke bevolking ter wereld. Meer dan 90 procent van de 98,4 miljoen inwoners van de Filipijnen is -volgens KerkNet- katholiek.

Maar het aantal gelovigen dat naar de misviering is getrokken, is toch uitzonderlijk. Volgens de autoriteiten in Manilla en een woordvoerder van het Vaticaan hebben in totaal zes miljoen mensen de ceremonie bijgewoond of op de weg ernaartoe de pausmobiel toegejuicht. En dat ondanks de gietende regen. Zo'n 50.000 politiemensen en militairen waren aanwezig om alles in goede banen te leiden.

Het gaat om een recordpubliek voor een pausbezoek. Het vorige werd ook op de Filipijnen bereikt. In 1995 kwamen in hetzelfde park in Manilla 5 miljoenen mensen bijeen om paus Johannes Paulus II te zien.

Paus in regenponcho

De 78-jarige paus droeg een doorzichtige gele regenponcho boven zijn kledij en werd rondgereden in een pausmobiel die gebaseerd was op het design van de lokale minibusjes, de "jeepneys". Hij stopte meerdere keren om de gelovigen te begroeten. Die hadden zich ook gekleed tegen de regen en haalden massaal smartphones en tablets boven om foto's te nemen.

De paus vroeg tijdens de viering om vrouwen meer inspraak te geven. "Soms zijn we te macho en geven we de vrouw geen plaats. Maar vrouwen zijn in staat om zaken met andere ogen te zien dan mannen", aldus Franciscus. Net als de vorige dagen lag de klemtoon in zijn boodschap op het lot van armen en kinderen.

"Een overweldigend succes"

Het enthousiasme voor het pausbezoek is enorm. In de hele hoofdstad en elders in het land is de afbeelding van de paus niet weg te branden. Zijn portret is te zien op grote affiches, T-shirts, munten, koffietassen en alle denkbare memorabilia (zie foto's onderaan). Sinds enkele weken trekt er zelfs een pausmusical rond in het land.

De Vlaamse scheutist Jan Couvreur is in Manilla. "Het is een overweldigend succes, een echte revelatie. Het is voor de mensen hier een soort herboren worden, en er is de nieuwe hoop die ze hierdoor krijgen", zegt hij.

AFP
AFP