Verdachte in Griekenland mogelijk toch betrokken bij terreurcel

Eén van de twee verdachten die gisteren in Athene werden opgepakt, was mogelijk toch betrokken bij het plannen van aanslagen in België. Dat meldt het federaal parket na "doorgedreven analyse van onderzoekselementen".

Gisteren kwam uit Griekenland eerst het nieuws dat er vier terreurverdachten opgepakt waren, na een tip van de Belgische politie. Later bleek het om slechts twee verdachten te gaan en zouden zij niets te maken hebben gehad met de aanslagen die verijdeld zijn door de dodelijke politieactie in Verviers.

Maar nu blijkt dat één van de twee toch betrokken zou zijn bij de Belgische terreurcel. Woordvoerder Eric Van Der Sypt zegt dat het parket nu "redenen genoeg heeft om te geloven dat één van beide personen die gisteren werden aangehouden door de Griekse autoriteiten wel degelijk zou kunnen betrokken zijn bij de evenementen die er geweest zijn in België".

Daarom heeft het parket Griekenland nu om de uitlevering van de verdachte gevraagd.

GSM gevonden

Volgens een Griekse politiebron van het Franse persbureau AFP zou het gaan om een 31-jarige Algerijn die tot de lente van 2014 een gevangenisstraf in Griekenland uitzat wegens diefstallen.

Bij de man zouden Griekse media een gsm gevonden zijn waarmee berichten zijn verstuurd naar de broer van één van de mannen die in Verviers werden doodgeschoten. Die broer zit in de gevangenis van Lantin en was mogelijk een tussenpersoon tussen de Griekse verdachte en zijn broer.

Vermoedelijke brein achter aanslagen spoorloos

De Belgische speurders blijven overigens op zoek naar het vermoedelijke brein achter de geplande aanslagen in ons land, een Syriëstrijder uit Molenbeek die eveneens in Griekenland zou verblijven.