Wat is er misgelopen bij arrestaties in Griekenland?

Hebben de Griekse politie en veiligheidsdiensten gisteren geblunderd bij de arrestaties van terreurverdachten? Het leek er even op dat het brein achter de verijdelde aanslagen in ons land was opgepakt, maar dat bleek uiteindelijk niet te kloppen. Wat is er misgelopen? VRT-journalist Liesbeth Indeherberge probeert de puzzel samen te leggen.
Even leek het erop dat Abdelhamid Abaaoud was opgepakt, maar dat bleek niet te kloppen.

Griekse media berichtten gisteravond dat in het kader van het Belgische terreuronderzoek 4 verdachten waren opgepakt in een centraal gelegen wijk in Athene. Later bleek het volgens verschillende bronnen niet om 4, maar  om 2 verdachten te gaan. Nog volgens de Griekse media pasten de arrestaties in het onderzoek naar de verijdelde aanslag in ons land en was 1 van de verdachten Abdelhamid Abaaoud, de 27-jarige uit Molenbeek, die wordt beschouwd als de oprdrachtgever van de verijdelde aanslag en die in nauw contact stond met de terreurverdachten die in Verviers zijn gedood.

Maar daar bleek uiteindelijk niets van aan. Later op de avond ontkende het federale parket dat de opgepakte verdachten in Griekenland iets te maken hadden met de terreurcel die in Verviers werd ontmanteld. Betekent dat dat de Griekse politie en veiligheidsdiensten hebben geblunderd? 

"We weten niet wat er is misgelopen, wel zeker is dat ze de verkeerde mensen hebben opgepakt", weet Liesbeth Indeherberge. "Maar wie dat zijn en of hun profiel enigszins beantwoordt aan dat van de verdachte, is nog niet bekendgemaakt." Volgens Indeherberge had de Griekse politie nochtans veel informatie gekregen van het Belgische federale parket en van de Belgische veiligheidsdiensten. "Maar ze zijn er blijkbaar toch niet in geslaagd de juiste man te vinden."

Vanuit België zou -al is dat niet bevestigd- de vraag ook al langer gesteld zijn aan Griekenland om in te grijpen, maar ging de politie ginder niet over tot actie. De gebeurtenissen in Verviers donderdagavond zouden -volgens de Griekse media- de Griekse politie in een kramp hebben doen schieten, waarna ze "lukraak" iemand zouden hebben opgepakt. Correspondent Bruno Tersago vermoedt dat ook de nakende verkiezingen in Griekenland een rol hebben gespeeld en zouden de autoriteiten met deze actie blijk hebben willen geven van een krachtdadig optreden.

"Dat ze verdachte in Griekenland zullen vinden, wordt minder waarschijnlijk"

Het is nu de vraag of het Griekse spoor hiermee doodloopt. "De speurders hopen alvast van niet, want zij hebben belangrijke informatie dat de leider van de terreurcel wel degelijk in Griekenland zit", zegt Indeherberge. "Alleen mocht niemand dat weten. Het was de bedoeling om de 27-jarige man uit Molenbeek in alle stilte op te pakken en aan ons land uit te leveren aan ons land." Dat het anders is gelopen, is intussen gebleken.

Dat ze Abdelhamid Abaaoud nog gaan vinden in Griekenland, wordt na deze mislukte poging trouwens een stuk minder waarschijnlijk. De man weet intussen maar al te goed dat ze hem in Griekenland zoeken, en zal dus wellicht ook daarnaar handelen.