Zwarte Madonna prijkt opnieuw in Brusselse Sint-Katelijnekerk

Het beroemde beeld van de Zwarte Madonna uit de 11e eeuw, is plechtig teruggeplaatst in de Brusselse Sint-Katelijnekerk, vier maanden nadat de kerk opnieuw is opengesteld voor de eredienst.
Sint-Katelijnekerk (archieffoto)

"Het beeld van de Zwarte Madonna is een historisch erfstuk van de Sint-Katelijnekerk, maar ook van het Brusselse patrimonium. Het beeld is gesculptuurd uit witte steen maar door de tijd en de vochtigheid donker geworden", legt pater Jérémie, een van de vier priesters van de Sint-Katelijnekerk uit. Sinds de elfde eeuw speelde het beeld een belangrijke rol in de volksdevotie, ook naar pelgrims uit de verre omgeving.

In 1744 werd het beeld gestolen en in het water gegooid. Enkele dagen later zagen wijkbewoners het beeld in het water drijven terwijl het had moeten zinken. In werkelijkheid rustte het beeld op een massa turf, maar de mensen zagen er een teken in waardoor het nog meer werd aanbeden, aldus pater Jérémie.

Het beeld was oorspronkelijk ondergebracht in de oude Sint-Katelijnekerk waarvan enkel nog de barokke toren bewaard is gebleven. De kerk in het centrum van Brussel werd eind 2011 voor het publiek gesloten, maar wordt sinds 20 september 2014 bediend door vier jonge priesters van de Broederschap van de Heilige Apostelen.