"Test op virus effectiever tegen baarmoederhalskanker dan uitstrijkje"

Baarmoederhalskanker kan beter opgespoord worden met een hpv-test dan met het klassieke uitstrijkje. Dat zegt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg. De hpv-test is een test op het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt.
Voor vrouwen jonger dan 30 blijft het uitstrijkje effectiever.

Een hpv-test is veel effectiever dan het klassieke uitstrijkje. Er bestaat namelijk een duidelijk verband tussen baarmoederhalskanker en de aanwezigheid van een lokale infectie met het humaan papillomavirus (hpv), dat seksueel wordt overgedragen.

Minder screenen

"Als we 100.000 vrouwen met een hpv-test screenen, krijgen we 240 gevallen van baarmoederhalskanker minder. Bovendien zouden er ook ongeveer 100 vrouwen minder sterven aan de kanker", weet dokter Marc Arbyn.

De hpv-test heeft nog meer voordelen: vrouwen zouden ook minder vaak gescreend moeten worden op baarmoederhalskanker. De duur tussen twee onderzoeken zou "in alle veiligheid" van 3 tot 5 jaar verlengd kunnen worden. Dat heeft meteen ook financiële voordelen. Volgens het Kenniscentrum kan er 15 miljoen euro bespaard worden, omdat er minder vaak gescreend moet worden en er minder kankers behandeld moeten worden.

Jonger dan 30: uitstrijkje

Het Kenniscentrum wijst erop dat het belangrijk is dat alle vrouwen tussen 25 en 64 jaar zich blijven laten screenen. Bij vrouwen jonger dan 30 is het klassieke uitstrijkje effectiever. Voor vrouwen ouder dan 30 vraagt het Kenniscentrum dat de ziekteverzekering de hpv-test zou terugbetalen.

Overigens moeten ook vrouwen die tegen het hpv-virus gevaccineerd werden, zich blijven laten testen. "Het vaccin beschermt namelijk niet tegen alle virustypes en de werkingsduur ervan is nog onvoldoende gekend."