Filmregisseur stuurt Noorse jongeren de Cambodjaanse sweatshops in

De piepjonge Noorse regisseur Joakim Kleven trekt met drie shopgrage jongeren naar Cambodja. Voor zijn internetdocumentaire gaan ze in een sweatshop werken waar ze dezelfde uren kloppen onder dezelfde omstandigheden als de Cambodjaanse naaisters. Kleven wil hiermee jongeren bewust maken wat er met hun kledij gebeurt vooraleer het in de winkels ligt.

"Sweatshop - Deadly Fashion" heet de documentaire van de 22-jarige filmregisseur Joakim Kleven uit Noorwegen. Hij liet drie modewuste jongeren meedraaien in de erbarmelijke leef- en werkomstandigen van de Cambodjaanse sweatshops en maakte er een webserie van vijf afleveringen over.

Voor de drie deelnemers werd het een zeer confronterende ervaring. Eens terug in Noorwegen namen ze contact op met de Zweedse modeketen H&M om te zien hoe ze hun kledingproductie menselijker kunnen maken. Ook in Noorwegen werd de Aziatische textielindustrie op de agenda gezet.

Bekijk hieronder de vijfdelige serie van "Sweatshop - Deadly Fashion" met Engelse ondertitels.

Episode 1 : "How many will die here every year?"

Episode 2: "Our bathroom is larger than her entire house"

Episode 3: "I"ll keep going until I faint"

Episode 4: "The large chains are starving their workers"

Episode 5: "What kind of life is this?"

Meest gelezen