"Is dit het begin van het einde van de "Page 3 girl"?"

Meer dan 4 decennia was ze een begrip in het Verenigd Koninkrijk, maar nu lijken haar gloriedagen voorbij: de Britse tabloid The Sun publiceert niet langer een foto van een topless vrouw op pagina 3. In "De ochtend" gaf VRT-correspondent Lia van Bekhoven meer tekst en uitleg.

Sinds het begin van de jaren 70 vonden liefhebbers van vrouwelijk schoon dagelijks een foto van een vrouw met ontblote borsten op pagina 3 van The Sun. Doorheen de jaren groeide deze zogenoemde "Page 3 girl" uit tot een begrip en zelfs een waar instituut in het Verenigd Koninkrijk.

Sinds donderdag is dat niet langer het geval. The Sun toont nog steeds een vrouw op pagina 3, maar nu heeft ze de borsten (losjes) bedekt. Een schokgolf trekt door de Britse samenleving.

Toch komt de wijziging niet helemaal uit de lucht gevallen, zo vertelde van Bekhoven in "De ochtend". "Twee jaar geleden ontstond grootschalig protest en zelfs een heuse campagne tegen de "Page 3 girl". Veel vrouwen vonden het gegeven seksistisch en meenden dat vrouwen niet zo horen te worden afgebeeld."

"Hieruit vloeide een massale boycot van The Sun voort. Van de Girl Scouts tot universiteiten wou niemand de krant nog aanbieden of kopen. De grote supermarktketen Tesco besloot het blad alleen nog discreet in de rekken te leggen. Opmerkelijk: zelfs eigenaar Rupert Murdoch liet lang geleden al weten dat hij de "Page 3 girl" niet meer van deze tijd vindt."

"De Ierse versie van The Sun maakte vorig jaar al komaf met de blote "Page 3 girl". Toen al verwachtte iedereen dat het Verenigd Koninkrijk vroeg of laat zou volgen en de borsten eveneens zou bedekken. Dat lijkt nu gebeurd. De anti-"Page 3 girl"-campagne reageert voorzichtig positief, maar wacht vooralsnog op een officiële bevestiging van The Sun dat de ontblote vrouwen definitief tot het verleden behoren. De krant zelf bevestigt noch ontkent. Iedereen vraagt zich in elk geval af of dit het begin van het einde van de "Page 3 girl" is."

Wie was de blote "Page 3 girl"?

Welke vrouwen kwamen jarenlang met de borsten bloot op pagina 3 van The Sun terecht? "Vaak waren het gewone vrouwen die foto's instuurden", aldus van Bekhoven. "In een enkel geval leidde een publicatie op pagina 3 tot een loopbaan als zangeres of model, maar dit gebeurde vaker niet dan wel. Veel meisjes hoopten gewoon dat een verschijning als "Page 3 girl" hun leven zou veranderen."