"Nu zijn er 2 categorieën: "man" en "vrouw". Ik zit ergens tussenin"

Selm Wenselaers is een "bijzondere" transgender. Een tijdje geleden begon hij met een hormonenkuur om te "vervrouwelijken", al ziet hij een volledige geslachtsverandering niet zitten. Hij steunt dan ook volledig het idee van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) om de transgenderwet soepeler te maken.

Sleurs was vorige week nog te gast in "Reyers laat", samen met Groen-senator Petra De Sutter, zelf ook transgender. Ze hielden er een pleidooi om de transgenderwet, die bepaalt hoe iemand van geslacht kan veranderen, eenvoudiger te maken. Wie nu officieel van geslacht wil veranderen, moet naast hormonenkuren ook een hele reeks complexe operaties ondergaan. Sleurs wil in de huidige legislatuur bekijken hoe de wet kan worden aangepast.

"Ik zie volledige geslachtsoperatie niet zitten"

Dramaturg en theatermaker Selm Wenselaers is een van de transgenders die een volledige geslachtsoperatie niet ziet zitten. "Ik heb tot nu toe enkel een hormonenkuur ondergaan. Dat deed ik om meer richting "vrouw" op te schuiven", vertelt Wenselaers in het radioprogramma "De bende van Annemie". "Mijn vertrekpunt was: ik ben een man maar voel me daar niet goed bij. Op weg naar vrouwelijkheid heb ik vervolgens gezien dat mijn plek ergens tussenin is."

Hoewel "mannen" en "vrouwen" vaak beschouwd worden als twee aparte categorieën, ziet Wenselaers het liever als een continuüm. "Ik beweeg mij daar tussenin, al voel ik ook dat ik de voorbije jaren meer richting "vrouw" ben opgeschoven."

"Nieuwe wet zou perspectief bieden"

De nieuwe wet die Sleurs voorstelt, biedt volgens Wenselaers perspectief. "Voor mij is een operatie echt niet aan de orde. Ik kan me vereenzelvigen met mijn lichaam", aldus Wenselaers die naast een penis ook borsten heeft. Toch geeft hij toe dat er vaak verwarring is en dat dat soms vermoeiend kan zijn. "Op de luchthaven vraagt een veiligheidsagent voor het fouilleren of ik een man of een vrouw ben. Dat is voor mij dan moeilijk om een keuze te maken, je moet dan als het ware een categorie kiezen."

Dat zijn stem nog steeds mannelijk klinkt, is ook een bewuste keuze. "Ik ben aan de ene kant te lui geweest om te oefenen op de techniek om mijn stemhoogte te veranderen, maar ik ben aan de andere kant ook gehecht aan mijn stem", aldus Wenselaers die zijn stem ook als performer en dramaturg gebruikt.

"We leven niet in een taboeloze samenleving"

Dat genderdiversiteit nog een pril gegeven is, beseft Wenselaers maar al te goed. "We denken dat we in een taboeloze samenleving leven maar dat is niet het geval." Toch denkt hij dat de nieuwe wet er komt. In Nederland kan men overigens al - zonder al te grote aanpassingen aan het lichaam - de "M" op de identiteitskaart laten veranderen in een "V" en vice versa.

Meest gelezen