Amnesty klaagt geweld tegen Egyptische vrouwen aan

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International haalt in een rapport uit naar Egypte, dat te weinig zou doen om het wijdverbreide geweld tegen meisjes en vrouwen te beteugelen.

In het rapport "Circles of Hell: domestic, public and state violence against women in Egypt" uit Amnesty International kritiek op de "verontrustende schaal waarbij vrouwen in Egypte het slachtoffer zijn van geweld in alle facetten van hun leven".

Amnesty klaagt drie vormen van geweld aan: die binnen het huwelijk en de familie, die in het openbaar zoals groepsverkrachting en die binnen het staatsapparaat zoals foltering door ambtenaren of veiligheidsagenten.

Nu geeft de ngo wel toe dat het militaire regime in Egypte de voorbije maanden "enkele fragmentarische hervormingen heeft doorgevoerd, maar dat die weinig voorstellen tegen de tekortkomingen in de Egyptische wetgeving en de wijdverbreide straffeloosheid".

Amnesty klaagt overigens aan dat "opeenvolgende Egyptische regeringen jarenlang ofwel de vrouwenrechten gebruikt hebben als pr-oefening naar het Westen toe of dat gebruiken om goedkoop punten te scoren tegenover de oppositie".

Volgens een onderzoek van UN Women in Egypte twee jaar geleden bleek dat 99% van de geïnterviewde vrouwen één of andere vorm van seksuele intimidatie zei te hebben ondergaan.

Amnesty roept de Egyptische regering dan ook op om echt werk te maken van de discriminatie van vrouwen, onder meer door een aanpassing van de huwelijkswetgeving die vrouwen nu in een kansloze positie plaats wat betreft fysiek of psychisch geweld en het recht op scheiden.

AP2014