De Munt komt met voorstellen om te besparen

Het Brusselse operahuis De Munt heeft de regering vier dossiers bezorgd waarmee het "zeer specifieke kosten" kan verminderen. Op die manier hoopt de opera weer iets vrijer te kunnen ademen, na de zware besparingsronde door de regering-Michel.

De Munt, een parastatale instelling, vraagt de regering om, net zoals voor privébedrijven, de patronale lasten te verlagen tot 25 procent. "Nu bedragen die gemiddeld 30,5 procent. Een verlaging van die lasten zou 1 miljoen euro kunnen opbrengen", zegt personeelsdirecteur Eddy Balleux.

Al jaren betaalt De Munt het aanvullend pensioen voor haar personeel. "Dat legt echter een zware hypotheek op de instelling", aldus Ballaux. "We vragen de regering nu om die last over te nemen, wat op iets minder dan 1 miljoen euro neerkomt. Dat zou wel betekenen dat hetzelfde bedrag afgetrokken wordt van onze subsidie."

Net als de Vlaamse Opera eerder, vraagt ook De Munt een uitbreiding van de tax shelter-regelgeving. Zo'n tax shelter maakt het mogelijk dat bedrijven die in film investeren een fiscale vrijstelling kunnen krijgen. "We vernemen dat bevoegd minister Reynders daar wel oren naar heeft, en dat zijn kabinet de juridische consequenties van zo'n uitbreiding onderzoekt. Het zou in ieder geval een boost zijn voor onze sponsoring."

Tot slot denkt het operahuis ook aan een uitstapregeling voor koor- en orkestleden. "We weten dat dit moeilijk ligt. De volgende acht jaar gaat een derde van ons orkest op pensioen. Voor een aantal mensen stelt de leeftijd een probleem. Het regeerakkoord voorziet in zo'n regeling voor "zware beroepen". We willen hierover met de regering onderhandelen."

"Een vijfde dossier is, op vraag van onze vakbonden, on hold gezet", zegt Ballaux. "Door het wegvallen van een productie wilden we tegen eind dit jaar technische werkloosheid invoeren, maar dat was een gevoelig punt voor de bonden. In de plaats daarvan gaan we nu op zoek naar alternatieve tewerkstelling."

Door de besparingen verdwijnen zestien voltijdse banen bij de Brusselse cultuurinstelling: elf werknemers die na vertrek niet worden vervangen en vijf ontslagen. Het operahuis moest die maatregel nemen nadat de regering bekendmaakte voor 2 miljoen euro te schrappen in de federale subsidie. Daardoor werden ook de barokprojecten en dans geschrapt.

"Het is uiteraard nog afwachten of de regering ons kan volgen", zegt Eddy Ballaux over het indienen van de vier dossiers. "Veel zal afhangen van de begrotingscontrole, die voor maart gepland staat."

Meest gelezen