Le Pen: "Wij hopen op een overwinning van Syriza"

Marine Le Pen, de voorzitter van de Franse extreemrechtse partij Front National, hoopt dat de linkse partij Syriza van Alexis Tsipras de vervroegde parlementsverkiezingen zal winnen. Ze heeft dat gezegd tijdens een interview met de krant "Le Monde".

Le Pen noemt haar keuze "volkomen logisch". De sleutel voor die paradox ligt in het woord 'Europa'. "We zijn het niet eens met hun programma noch met hun beleden immigratiebeleid", zegt ze.

"De breuklijn die momenteel in Europa loopt is die tussen zij die opteren voor het totalitaire systeem van de Europese Unie en hun kompanen, de financiële markten, en degenen die daartegen, van linker- of rechterzijde, ageren". De vijand van mijn vijand is mijn vriend, met andere woorden.

In tegenstelling tot wat de afgelopen weken wel vaker is gezegd wil Syriza helemaal niet uit de Europese Unie stappen, maar de partij heeft wel kritiek op het gevoerde EU-beleid. Tsipras wil een schuldkwijtschelding voor Griekenland door de andere EU-landen en hij wil dat het besparingsbeleid wordt teruggeschroefd.

Meest gelezen