Paus: "Katholieken moeten niet kweken als konijnen"

Volgens paus Franciscus heeft een ideaal gezin "minstens drie kinderen". Maar, voegde hij eraan toe, dat wil niet zeggen dat katholieken zich moeten voortplanten zoals konijnen. "Ik pleit voor verantwoordelijk ouderschap", aldus de paus.
AFP

Na zijn bezoek aan de Filipijnen, keerde de paus gisteravond met het vliegtuig terug naar Rome. Op de 15 uur durende vlucht werd hij vergezeld door 76 journalisten. Franciscus vertelde hen een anekdote over een arme vrouw die zwanger was van haar achtste kind. Zeven kinderen waren met een keizersnede geboren. "Je wil toch geen zeven weeskinderen", had de paus haar enkele maanden gezegd. "Dat is nu een voorbeeld van onverantwoordelijk ouderschap."

Toch zijn drie kinderen volgens de paus het minimum. "Wie zegt dat drie kinderen al te veel zijn, maakt me triest. Drie kinderen per koppel zijn volgens experten namelijk ideaal om onze bevolking in stand te houden."

De Argentijn benadrukte dat zijn woorden allesbehalve een pleidooi waren voor het gebruik van anticonceptie. "Al zijn er wel legitieme manieren die niet in strijd zijn met de waarden van de Kerk om een zwangerschap te voorkomen."

AFP

Meest gelezen