België trekt met innovatief paviljoen naar Wereldexpo

Duurzaamheid en technologische innovatie, dat zijn de twee thema's waar ons land tijdens de komende Wereldtentoonstelling in Milaan mee wil uitpakken. Die knowhow zit ook vervat in het nieuwe Belgische paviljoen dat vandaag in primeur is voorgesteld. De constructie, met groot glazen bolvormig dak, is geïnspireerd op de befaamde Grote Serre in Laken en brengt tegelijk ook "een ode aan de traditionele boerderijstructuur".

Minister van Werk, Economie en Buitenlandse Handel Kris Peeters (CD&V) stelde de constructie vandaag voor samen met Commissaris-Generaal voor de Wereldexpo Leo Delcroix, architecten Patrick Genard en Marc Belderbos en aannemer Besix.

Het paviljoen, voorlopig enkel nog maar te zien in een videosimulatie, moet het belang van ons land in de biotech- en de voedingsindustrie benadrukken. De keuze voor de voedingsindustrie is niet toevallig. Het is een van de weinige Belgische sectoren waar de werkgelegenheid niet afneemt. De omzet in de Belgische voedingsindustrie steeg in 2013 - in volle crisis- met 1,5 procent tot 48,2 miljard euro.

Bij de bouw van het paviljoen zullen duurzame en makkelijk recycleerbare Belgische materialen worden gebruikt. Een zonneboom zal het gebouw van elektriciteit voorzien.

12e handelsnatie ter wereld

De Wereldexpo wordt elke vijf jaar in een ander land - en meestal ook ander continent - georganiseerd. Het doel van de tentoonstelling is de industriële en technologische vooruitgang te promoten. De Werelexpo van Milaan, draagt als motto "Feeding the planet, energy for the life" en start op 1 mei, over exact 100 dagen dus.

Belgie exporteerde in 2013 voor een bedrag van 353 miljard euro. Ons land is daarmee de 12e grootste handelsnatie ter wereld.

Meest gelezen