Federale overheid in 1 op de 4 gevallen slechte betaler

De federale overheidsdiensten betalen slechts 3 op de 4 facturen binnen de wettelijke termijn van twee maanden. Dat blijkt uit cijfers van minister van Begroting Hervé Jamar (MR) die De Tijd kon inkijken. Vooral bij Justitie en Binnenlandse Zaken is er een probleem.
Hervé Jamar (archieffoto).

Jamar gaf de cijfers op vraag van Kamerlid Griet Smaers (CD&V). Ze hebben betrekking op het jaar 2013. Bij Justitie, Binnenlandse Zaken en Financiën blijkt het gemiddeld ruim 60 kalenderdagen te duren vooraleer de facturen betaald worden. Vorig jaar zou de tendens van 2013 zich hebben voortgezet, al is er tegenover 2012 wel een verbetering.

Het beeld van de protesterende vertalers en tolken bij het gerecht staat ons nog vers in het geheugen. Zij zijn een groep die bijzonder zwaar is getroffen door de laattijdige betalingen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft beterschap beloofd voor hen.

Ook telecombedrijven zijn het slachtoffer. Mobistar en BASE hebben de Belgische staat zelfs voor de rechter gedaagd. Zij hebben miljoenen te goed van de overheid na achterstallige facturen voor telefoontaps. Kmo's komen door de laattijdige soms in de problemen.

Meest gelezen