Toyota ook in 2014 grootste autobouwer ter wereld

Autoconstructeur Toyota heeft voor het derde jaar op rij wereldwijd de meeste voertuigen verkocht. Het Japanse bedrijf bracht in 2014 10,23 miljoen Toyota's aan de man, drie procent meer dan in 2013. Volkswagen en General Motors vervolledigen de top 3.

De groep Toyota, die ook de merken Lexus, Daihatsu en Hino omvat, is sinds 2012 al de wereldwijde marktleider. De Duitse constructeur Volkswagen (met ook merken als Audi, Seat en Skoda) overschreed vorig jaar voor het eerst de kaap van 10 miljoen verkochte voertuigen, maar strandde op 10,14 miljoen (+4,2 procent tegenover 2013). Op de derde plaats volgt het Amerikaanse General Motors (GM), met 9,92 miljoen verkochte voertuigen (+2,1 procent).

GM was tot de internationale financiële crisis van 2008 tientallen jaren lang de grootste autobouwer ter wereld, maar verloor die positie toen aan Toyota. In 2011 moest het Japanse bedrijf de titel even afstaan aan GM, toen het land getroffen werd door een aardbeving en tsunami.

Mogelijk komt er dit jaar toch een einde aan het overwicht van Toyota. De Japanners verwachten immers dat hun verkoop met 1 procent zal dalen (tot 10,15 miljoen eenheden), terwijl Volkswagen net wil investeren in Chinese productievestigingen.

Toyota plant echter tot maart 2016, geen nieuwe fabrieken. De Japanse constructeur wil eerder zijn competitiviteit versterken dan in een race om kwantiteit te stappen, aldus een woordvoerder.