21 tot 27 januari 1914: zeeslag bij de Doggersbank

Voor het eerst komt het tot een treffen in de Noordzee tussen Britse en Duitse oorlogsschepen. De Duitsers delven het onderspit. En de Turken vallen aan in de Sinai.

In het midden van de Noordzee, nabij de Doggersbank is het tot een treffen gekomen tussen Britse en Duitse oorlogsschepen. Een Duits eskader van 27 oorlogsschepen was op weg om de oostkust van Engeland aan te vallen. De Britse marine had lucht van de zaak gekregen en stuurde 47 schepen uit, waaronder vijf slagkruisers, onder bevel van vice-admiraal David Beatty.

De slagkruisers die aan beide kanten aan de zeeslag hebben deelgenomen. Tekening uit Le Miroir, 7 februari 1915 (BnF Gallica).

Beide eskaders ontmoeten elkaar in de vroege ochtend van 24 januari. De Duitse commandant, schout-bij-nacht Franz Hipper, beveelt rechtsomkeer te maken, maar hij wordt snel ingehaald door Beatty’s schepen.

Manschappen van de Blücher proberen op de romp van het zinkende schip un leven te redden (The Illustrated War news, 24 februari 1915).

In het gevecht dat volgt, worden zowel Rippers vlaggenschip de Seydlitz als de pantserkruiser Blücher getroffen. Op de Seydlitz ontstaat brand, die echter geblust kan worden. De Duitse schepen kunnen ontkomen, behalve de Blücher, die genadeloos wordt bestookt en uiteindelijk kapseist en zinkt.

Een deel van de bemanning van de Blücher weet op de scheepsromp te kruipen. Uiteindelijk kunnen slechts 234 van de zowat 1.200 bemanningsleden worden gered.

Overlevenden van de Blücher in Edinburgh vanwaar ze naar een krijgsgevangenkamp zullen worden afgevoerd (The Illustrated War News, 2 februari 1915).

Op de Seydlitz vallen 159 doden en 33 gewonden. Langs Britse zijde worden twee kruisers getroffen, met 21 doden en 31 gewonden. De Duitse keizer is woedend om het verlies van de Blücher. Hij beveelt een einde te maken aan risicovolle operaties.

Turkse aanval in de Sinai

Een Turks leger is het schiereiland Sinai binnengevallen. De woestijnachtige en dunbevolkte Sinai behoort tot Egypte, dat onder Brits bestuur staat en grenst aan Palestina, dat tot het Ottomaanse Rijk behoort. De invallers willen het Suezkanaal bereiken, dat van zeer groot belang is voor de geallieerde scheepvaart.

Een Turkse ambulance-eenheid met kamelen voert gewonden af (Library of Congress).

Het Turkse leger staat onder bevel van Djemal Pasja, een van de sterke mannen van het Turkse regime. Hij wordt bijgestaan door een ervaren Duitse officier, kolonel Kress von Kressenstein.

De Turkse bevelhebber Djemal Pasja bij de Rode Zee later in 1915 (Library of Congress).
Kolonel Kress von Kressenstein tussen Duitse en Turkse officieren achterin de wagen met brilletje (Library of Congress).

Duitse keizer jarig

Op 27 januari is de verjaardag gevierd van de Duitse keizer Willem II. Volgens Duitse media bracht hij die dag door aan het Belgische front in de omgeving van Ieper. Op de tekening van Felix Schwarmstadt,  verschenen in een Duits tijdschrift en overgenomen door The London Illustrated News (3-2-1915), is de keizer te zien in gesprek met een artillerist.

In Brussel is ter ere van de keizer een plechtigheid georganiseerd door gouverneur-generaal von Bissing in het koninklijk paleis. Op de foto zijn Duitse officieren te zien ie het paleis nadien verlaten (Le Miroir, 21-2-1915).

Op de voorpagina van het Duitse Kladderadatsch maakt koning Albert zijn beklag dat de keizer durft zijn verjaardag bij hem thuis te vieren (24 januari 1915).

Het Franse Le Rire brengt een tekening van een "macabere parade" van oorlogswezen en weduwen,  die optrekken ter ere van de jarige keizer, die "van de Dood een volmacht heeft gekregen" (30-01-1915).

In De Amsterdammer laat tekenaar George van Raemdonck de 'Dood' hulde brengen aan de oorlogsgod Mars, "die hem al zo veel zegen heeft gebracht" (24-01-1915).

Meest gelezen