Beschadigd dodenmasker Toetanchamon snel hersteld met lijm

Het wereldberoemde gouden dodenmasker van farao Toetanchamon is beschadigd geraakt. De lange, blauwe baard kwam plots los van het gezicht. Toch bleef de poetsploeg in het Egyptisch museum in Caïro niet bij de pakken zitten. Ze gingen zelf aan de slag met lijm om het masker zo snel mogelijk te herstellen.

Het is onduidelijk hoe het masker in het Egyptisch museum in Caïro beschadigd kon geraken. De verschillende museumconservatoren vertellen daarover andere verhalen. Het is ook niet duidelijk wanneer het incident gebeurde.

Volgens de ene versie van de feiten kwam de baard zonder aanleiding los van het masker, volgens andere museumconservators gebeurde dat tijdens het schoonmaken van de vitrinekast waarin het masker wordt tentoongesteld.

Over de "herstellingswerken" vertellen de curatoren wel hetzelfde verhaal. De directie van het museum zou hebben aangedrongen op een snelle en discrete oplossing. Daarom werd een sneldrogende lijm gebruikt, die onomkeerbare sporen heeft nagelaten op het masker.

Lijmvegen en krassen

Kunsthistorici zijn niet te spreken over deze crisisoplossing. Ook de museumconservatoren, die anoniem willen blijven uit angst voor represailles, betreuren de gang van zaken. De directie van het museum en het ministerie voor Oudheden doen er voorlopig het zwijgen toe.

"Een uniek object als het masker van Toetanchamon weer aan elkaar kleven, is echt ongepast. Het masker was beter overgebracht naar een laboratorium, waar het met de gepaste conservatietechnieken kon worden hersteld. Maar onze mensen werden opgejaagd door de directie, met alle gevolgen van dien."

De gevolgen van die snelle herstelling zijn duidelijk zichtbaar. Tussen het gezicht van de farao en zijn baard is een kleine spleet te zien. Volgens een andere conservator, die bij de herstellingswerken aanwezig was, zouden er ook krassen op het masker zijn achtergebleven, door het verwijderen van overtollige lijm.

De toeristische sector is erg belangrijk voor de Egyptische economie. Het dodenmasker van Toetanchamon heeft bovendien ook een grote symbolische waarde voor de archeologische wereld en de Egyptische cultuur.

Meest gelezen