Jambon oogst applaus met terechtwijzing Dewinter

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft in de Kamer applaus geoogst vanop alle banken - ook hier en daar bij de PS - toen hij Filip Dewinter (Vlaams Belang) terechtwees over diens uitspraken over de Koran als "reden van heel wat onheil". "Voor de scheidingslijn die u legt vindt u in dit halfrond bij geen enkele andere partij steun", aldus Jambon.

Dewinter wilde minister Jambon vragen naar de aanpak van radicale imams en van moskeeën waar de radicale islam zou worden beleden. Hij vond daarover niets terug in de twaalf maatregelen die de regering uitwerkte in de strijd tegen radicalisme en terrorisme. De VB-voorman had ter illustratie een koran meegebracht en noemde die "een reden voor heel wat onheil, bron van alle kwaad en licence to kill".

Formeel maakte minister Jambon een onderscheid tussen de erkende en niet-erkende moskeeën. De erkenning gebeurt door de gewesten, dus die vallen onder een ander beleidsniveau, en als er sprake is van overlast rond de niet-erkende moskeeën, is het de taak van de burgemeester om op te treden.

Nadien hekelde Jambon dat Dewinter "met een boek staat te zwaaien dat heel veel mensen respecteren en zelfs een heilig boek is" en "een hele gemeenschap tegen zich in het harnas jaagt". De minister gaf aan dat er radicale en te radicale elementen zijn en dat die moeten worden aangepakt. "Maar voor de scheidingslijn die u trekt, is in dit halfrond bij geen enkele andere partij steun."

Dewinter reageerde dat de man in de straat een ander oordeel heeft over de islam dan diegenen die in hun ivoren toren in de Wetstraat zitten.

Meest gelezen