Steeds meer tekenen voor groot offensief in Oekraïne

Een belangrijke pro-Russische rebellenleider in het oosten van Oekraïne, Alexander Zachartsjenko, heeft gezegd dat zijn troepen een offensief voorbereiden, en dat hij geen vredesgesprekken met Kiev wil. De geruchten over een nakend (groot) offensief klinken daarmee nog wat luider, en de spanning tussen Moskou en Kiev loopt verder op.
AP2014
(archieffoto)

Zachartsjenko zei dat zijn troepen verder terrein willen winnen op het Oekraïense leger, en de frontlijn willen verleggen naar de grenzen van de regio Donetsk. Ze zouden in vijf verschillende richtingen oprukken en de Oekraïense regeringstroepen terugdringen. De rebellen verwerpen ook openlijk het staakt-het-vuren met de regeringstroepen. De reactie van de rebellen volgt op de beschieting van een bus gisteren in het centrum van Donetsk, een stad onder controle van de rebellen.

In een welles-nietesspelletje heeft de Russische president Vladimir Poetin vandaag Kiev ervan beschuldigd een militaire operatie te hebben gelanceerd in het oosten van Oekraïne. Poetin zei in de Russische Veiligheidsraad dat Kiev daarvoor officieel het licht op groen heeft gezet.

Ook de NAVO bevestigt intussen tekenen op te vangen dat er een groot offensief van de rebellen op komst is, op basis van oorlogstuig dat wordt getransporteerd vanuit Rusland. Ook bij vorige offensieven van de rebellen was dat gebeurd.

Meest gelezen