Posttraumatische stressstoornis al in 1.300 voor Christus beschreven

De eerste beschrijving van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) dateert al van 1.300 voor Christus. Dat zeggen onderzoekers van de Britse Anglia Ruskin Universiteit. Tot nu werd de eerste historische beschrijving van PTSS steeds toegeschreven aan de Griekse geschiedschrijver Herodotus (5e eeuw voor Christus).
Assurbanipal, de laatste grote heerser van het Assyrische Rijk (Brooklyn Museum)

De posttraumatische stressstoornis is een psychische aandoening die mensen kunnen oplopen na een zeer stressvolle ervaring die voor hen levensbedreigend was. Zo hadden heel wat soldaten in de Eerste Wereldoorlog last van een zogenoemde "shellshock".

Herodotus schreef in 490 voor Christus al dat soldaat Epizelus plots zijn zicht in beide ogen had verloren, hoewel niets of niemand hem fysiek had geraakt. Kort voor de soldaat uit Athene blind werd, had hij een medesoldaat zien sneuvelen in de slag bij Marathon.

Maar al in 1.300 voor Christus beschreven de Assyriërs situaties die we vandaag zouden catalogeren als een posttraumatische stressstoornis. Althans, dat stelt een team van de Anglia Ruskin Universiteit onder leiding van professor Jamie Hacker Hughes, een voormalige psychologische raadgever van het Britse ministerie van Defensie.

Strijders in het toenmalige Mesopotamië (het huidige Irak) hadden na een strijd vaak last van flashbacks en slaapstoornissen. Dat is de gekwelde geest van de gesneuvelde vijand, verklaarden Assyriërs toen het fenomeen.

De vaststelling doet het team van Hughes nu stellen dat posttraumatische stressstoornissen zo oud zijn als de mens zelf.

Meest gelezen