Zuid-Jemen lijkt zich af te scheuren van Jemen

In de stad Ataq in het zuiden van Jemen hebben zuidelijke separatisten alle overheidsgebouwen ingenomen. Nu Jemen steeds meer uit elkaar dreigt te vallen, herleeft de separatistische beweging voor een onafhankelijk Zuid-Jemen.
AP2013

Ataq is de hoofdstad van de zuidelijke provincie Shabwah, ten oosten van de havenstad Aden. Gewapende separatisten hebben alle overheidsgebouwen en politiekantoren ingenomen, blijkbaar zonder al te veel tegenstand. In de stad wappert overal de vlag van het vroegere Zuid-Jemen.

In totaal zijn er nu al vier provincies in het zuiden van Jemen, waar men weigert om nog bevelen van de regering in Sanaa op te volgen. De voorbije weken heeft de Zuidelijke Beweging ("al-Hirak al-Janubi") steeds meer gebieden in het zuiden in handen gekregen. De beweging kan daarbij rekenen op veel begrip van de bevolking die de voorbije decennia de regering in Sanaa beschuldigd heeft van een machtsgreep en bezetting.

De Zuidelijke Beweging bestaat uit een losse coalitie van stammenmilities en "volkscomités" die gebruik maken van het politieke machtsvacuüm in Jemen. Op vele plaatsen hebben die milities de macht overgenomen, vooral dan in de vroegere zuidelijke hoofdstad Aden, waar 3.000 militieleden op de been zijn. 

Die eenheden vechten ook steeds meer met milities uit het centrum van Jemen die banden hebben met de moslimpartij Islah en strijden ook tegen de terroristen van Al Qaeda in the Arabian Peninsula (AQAP), die delen van het oosten van Jemen controleert. Officieel zijn er geen banden tussen de zuidelijke separatisten en de sjiitische Hawithi-rebellen in het noorden, maar in de praktijk zijn het objectieve bondgenoten tegen de uiteenvallende centrale regering in Sanaa, de Islah-partij en tegen AQAP.

AP1994

Grote betoging tegen sjiieten in Sanaa

Nog vandaag hebben duizenden mensen in de Jemenitische hoofdstad Sanaa betoogd tegen wat ze de machtsgreep door de sjiietische Hawthi-rebellen noemen. 

De betogers maken deel uit van konvooien van soennitische stammenmilities die Sanaa zijn binnengereden. Die willen regeringsfunctionarissen ontzetten die in de ministeries omsingeld zijn door sjiitische Hawthi-rebellen.

Tussen beide groepen zijn er nu onderhandelingen aan de gang om een totaal bloedvergieten in de hoofdstad te voorkomen. De voorbije dagen hebben de Hawthi's de meeste overheidsgebouwen ingenomen of omsingeld en zowel de premier als president Abd Rabbo Mansur Hadi hebben ontslag genomen, maar dat is geweigerd door het parlement. 

VS schorten aantal aanvallegen tegen AQAP op

De Verenigde Staten hebben intussen een aantal anti-terreuroperaties in Jemen opgeschort door de ineenstorting van de centrale regering en de politieke chaos in het land.

Amerikaanse speciale eenheden zijn geleverd op de luchtmachtbasis van al-Annad in het zuiden van Jemen en coördineren van daaruit operaities met het Jemenitische leger tegen terroristen van Al Qaeda. Ook worden regelmatig terroristen uitgeschakeld met drone-aanvallen.

De VS vrezen dat AQAP van de chaos in Jemen gebruik zal maken op zijn controle over grote delen van het land, vooral dan in het oosten, uit te breiden. Toch zijn zowel het Jemenitische leger als de sjiitische Hawthi's en de zuidelijke separatisten tegen AQAP gekant.

Meest gelezen