Griekse zanger Demis Roussos (68) overleden

De Griekse zanger Demis Roussos is afgelopen weekend overleden aan de gevolgen van kanker. Hij is 68 jaar oud geworden. Roussos heeft wereldwijd meer dan 60 miljoen albums verkocht. Zijn grootste hits waren "My friend the wind" en "Forever and ever".
Demis Roussos tijdens een optreden in Duitsland in 2011.

Demis Roussos is zondag in de vroege ochtend overleden in Athene. Hij leed aan kanker en was al een tijdlang zwaar ziek.

De volledige naam van de Griekse zanger is Artemios Ventouris Roussos. Hij wordt geboren in 1946 in Egypte en groeit daar ook op. Zijn vader is een Griek en zijn moeder een Egyptische van Italiaanse origine. Eind jaren 50 verhuizen ze naar Griekenland.

Vanaf zijn 17e speelt Roussos in diverse muziekgroepjes. In 1967 richt hij mee de succesvolle rockgroep Aphrodite's Child op, samen met onder anderen Evangelos Odysseas Papathanassiou, die later wereldfaam verwerft als componist onder de naam Vangelis.

In 1971 begint Roussos aan zijn solocarrière, die traag op gang komt. In 1973 is het voor een eerste keer echt raak. "Forever and ever" wordt een wereldhit. Daarna volgen hits als "My friend the wind", "My reason", "Goodbye my love, goodbye", "Someday somewhere" en "Lovely lady of Arcadia" elkaar snel op.

Roussos vecht jarenlang een strijd tegen de overtollige kilo's. In 1980 weegt hij bijna 150 kilogram, waarna hij aan een dieet begint en er meer dan 50 verliest. De stroom aan hits is dan opgedroogd en in de jaren 80 valt Roussos ten prooi aan periodes van depressie. De Griekse zanger blijft in de jaren 80 en 90 wel optreden en muziek maken.

Verschillende talen

In 1985 komt hij in het nieuws als een van de passagiers op een gekaapt vliegtuig. Roussos en zijn echtgenote worden 5 dagen lang vastgehouden in Beiroet, daarna worden ze ongedeerd vrijgelaten. Ook met zijn woelige liefdesleven en opeenvolgende huwelijken haalt hij geregeld de pers.

Dat Roussos zo veel hits in zo veel verschillende Europese landen heeft gescoord, komt ook doordat hij zijn Engelstalige nummers in verschillende andere talen opneemt, zoals Duits, Frans, Spaans en zelfs Japans.

Zijn laatste album komt uit in 2009 en heet kortweg "Demis", na een periode van 10 jaar stilte. "Het is niet dat ik gestopt was, maar als ik niets opgenomen heb, is dat omdat ik niet veel te zeggen had", zegt hij daarover aan Le Figaro.

In september 2013 maakt hij een van zijn laatste publieke optredens. Hij krijgt in Athene een erelintje van de Franse ambassadeur, maar dan blijkt al dat hij ernstig hinder ondervindt van gezondheidsproblemen.

Meest gelezen