Merkel: "Griekenland moet gemaakte afspraken nakomen"

De Europese politici worden vanaf vandaag geconfronteerd met een nieuw politiek landschap in Griekenland dat hen mogelijk zal dwingen om het Europese besparingsbeleid te hertekenen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is duidelijk: "Voor ons is het belangrijk dat de gemaakte afspraken worden nagekomen."

Die gemaakte afspraken zijn de hervormingen en zware besparingen die Europa en het IMF de voorbije jaren aan Griekenland hebben opgelegd in ruil voor miljarden euro noodhulp. De nieuwe regeringspartijen in Griekenland hebben zich tijdens de campagne afgezet tegen die "besparingen en vernederingen".

"Voor ons is het belangrijk dat de nieuwe Griekse regering het economische herstel verderzet en dat impliceert dat de reeds gemaakte afspraken worden nageleefd", laat Merkel weten via haar woordvoerder.

"Passioneel pokerspel tussen Merkel en Syriza"

Het was wachten op een reactie uit Duitsland want met de overwinning van de antibesparingspartijen heeft Griekenland duidelijk de middelvinger opgestoken naar Berlijn, dat sterk vasthoudt aan besparingsprincipes.

"De overwinning van Syriza ondermijnt de huidige politiek gebaseerd op Duitse principes", aldus Julian Rappold van het Duitse instituut voor buitenlandse politiek. "Er komt nu een passioneel pokerspel tussen Merkel en Syriza."

En dat pokerspel is al ingezet door de vicevoorzitter van CDU, de partij van Merkel. "De Grieken hebben het recht om te stemmen op wie ze willen, maar wij hebben het recht om te stoppen met het financieren van hun schulden", zegt Hans-Peter Friedrich in het Duitse blad Bild.

"Slag in gezicht van rechtse Europese beleid"

Ook andere Europese politici hebben gereageerd op de overwinning van Syriza en het vormen van een antibesparingsregering in Griekenland.

Het debat in Europa zal nu meer de nadruk moeten leggen op groei en werkgelegenheid, luidt de analyse van de Finse buitenlandminister, de sociaaldemocraat Erkki Tuomioja. "Dit is een slag in het gezicht van het rechtse Europese beleid."

De Franse president François Hollande bleef iets vager bij zijn felicitaties voor Syriza-leider Alexis Tsipras. "We moeten blijven samenwerken aan de groei en de stabiliteit van de euro, in de geest van vooruitgang, solidariteit en verantwoordelijkheid."

De Britse premier David Cameron daarentegen heeft vrij hard gereageerd op Twitter. "De Griekse verkiezingen zullen de economische onzekerheid doen groeien in Europa. Daarom moeten we onze Britse economie veilig stellen."

Meest gelezen