Schilderij van 5 euro is wellicht echte Jan Steen

Een jong Nederlands koppel heeft mogelijk de koop van zijn leven gedaan. Een klein schilderijtje dat ze voor 5 euro op de rommelmarkt hebben gekocht, is volgens een schatter een werk van Jan Steen dat zo'n 20.000 euro waard is.

Het koppel had het schilderijtje van 12 bij 5 centimeter gekocht op de markt in Alkmaar. Gisteren trokken ze ermee naar een taxatiedag in Beverwijk. Op zo'n taxatiedag kan iedereen kunstvoorwerpen meenemen om de waarde ervan te laten schatten door kenners.

"Ze haalden eerst een vaasje en een beeldje uit de tas. En toen kwam opeens dit schilderij", vertelt schatter Jeroen Zoetmulder aan RTV Noord-Holland. Volgens hem gaat het "met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid" om een echte Jan Steen. "Nu is dat schilderij, voorzichtig geschat, misschien wel 20.000 euro waard. Zo vaak komt een Jan Steen niet op de markt."

Op het werkje is een feestende man afgebeeld. Jan Steen, die leefde in de 17e eeuw, staat bekend voor zijn schilderijen van uitbundige en vierende volkse mensen. Specialisten moeten nu definitief oordelen of het schilderij authentiek is.

Meest gelezen