Warmtenet Roeselare breidt uit met 1.250 woningen

Het warmtenet dat de restwarmte van de verbrandingsoven van intercommunale Mirom in Roeselare verdeelt, wordt uitgebreid met 1.250 woningen. Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLV) woonde de aansluiting bij. De West-Vlaamse gemeente is pionier wat betreft het gebruik van restwarmte voor reguliere verwarming.

Sinds 1986 worden enkele gebouwen in Roeselare al verwarmd met restwarmte van de verbrandingsoven. Onder meer het grasveld van voetbalclub KSV Roeselare is aangesloten op het warmtenet.

Dat net wordt nu fors uitgebreid, waardoor 1.250 woningen extra verwarmd zullen worden met de energie en warmte die vrijkomt in de verbrandingsoven van Roeselare. Daarmee tekent Roeselare voor het grootste warmtenet voor particuliere woningen in West-Vlaanderen. De stad werkt daarvoor samen met netwerkbeheerder Eandis.

Minister Turtelboom gelooft in deze manier van duurzame energie en maakt daarom acht miljoen euro aan subsidies vrij voor de milieu- en klimaatvriendelijke technologie.

"De installatie van warmtenetten en andere duurzame groene technologieën is een prioriteit voor de Vlaamse regering. Groene warmte laat toe om onze doelstelling op het vlak van hernieuwbare energie en energie-efficiëntie op een goedkope manier te halen. Daarom wil ik het potentieel ten volle benutten", aldus Turtelboom. "Roeselare is een pionier, deze stad kan zijn kennis en ervaring delen met andere Vlaamse steden en gemeenten."

Dankzij het nieuwe warmtenet zal er in Roeselare tienduizenden ton CO² minder worden uitgestoten. De vrijgekomen energie bij de verbranding van vier kg restafval komt immers overeen met de energie uit ongeveer een liter stookolie.