"Openheid wordt -met spijt in het hart- een beetje ingeperkt"

Op de gemeenteraad in Antwerpen heeft burgemeester Bart De Wever gereageerd op de kritiek over de inzet van militairen in de Scheldestad. Hij stelt dat de getallen die circuleren over de aanwezige para's, nergens op gebaseerd zijn, en dat dankzij het leger Joodse kinderen opnieuw naar school kunnen.
Nicolas Maeterlinck

Over de aanwezigheid van militairen in Antwerpen is al heel wat te doen geweest. De Wever zet militairen in voor het verhoogde terreurniveau, en dat op bepaalde strategische locaties. De coalitiepartners van N-VA hebben kritiek.

De Wever probeert alle kritiek te pareren. Hij bracht op de gemeenteraad in herinnering dat enkele weken geleden Joodse scholen dicht waren. Dankzij de inzet van het leger kunnen Joodse kinderen opnieuw naar school. "En laat ons eerlijk zijn: het is niet dat heel Antwerpen een belegerde stad is. Enkel in kleine gebieden worden de militairen ingezet", stelt De Wever.

Stadhuis strenger beveiligd

Ook in het stadhuis gelden verhoogde veiligheidsmaatregelen. "Het zal u zijn opgevallen dat er verhoogde veiligheidsmaatregelen zijn getroffen in en rond dit gebouw. Wij zijn gewoon dat dit huis een open huis is, maar met spijt in het hart moet ik stellen dat die openheid een beetje zal worden ingeperkt", zei De Wever.

De burgemeester wilde niet zeggen hoelang de militairen nog blijven in Antwerpen. "Dat kan ik niet zeggen. Zelfs als het dreigingsniveau zakt van 3 naar 2, zal dat niet zo zijn voor de Joodse locaties", luidt het.

Meest gelezen